У Львові безготівкова оплата ще кілька днів працюватиме з перебоями

17.12.2023 21:43   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Львові вже відновлюють роботу системи безготівкової оплати у громадському транспорті, втім впродовж кількох днів вона ще працюватиме з перебоями. 

У міській раді попереджають, мешканцям, які провели оплату з телефону чи "ЛеоКарт" впродовж минулого тижня, можуть приходити сповіщення про замороження чи списання грошей. Також на час оновлення системи водії можуть видавати квитки старого зразка без QR-коду.

Як повідомили у пресслужбі Львівської міської ради, працівники ЛКП “Львівавтодор” вже заміняють SIM-картки "Київстар" на картки іншого оператора у системі для нормальної роботи безготівкової оплати. Станом на ранок оператора замінили на 153 транспортних засобах. Бригади продовжують працювати.

При заміні система вперше за останні 6 днів отримує зв'язок з інтернетом, а тому вся інформація про оплати та валідації проїзду починає відвантажуватись на сервер.

"Відтак у ці дні пасажирам надходитимуть сповіщення про передавторизацію – на рахунку “заморожується” 1 гривня, а також про списання 15 грн за проїзд. Це кошти за ті поїздки, які були здійснені минулого тижня. Адже фактично всі ці операції мали відбутись протягом наступної доби після власне здійснення оплати проїзду, але оскільки були проблеми зі зв’язком, тому ця інформація накопичувалась, однак списання коштів із банківських карток пасажирів, які проводили оплату проїзду безготівкою, не відбувалось", — пояснюють у "Львівавтодор".

Це стосується і загальних карток "ЛеоКарт". Якщо пасажири впродовж тижня проводили безготівкову оплату, теж відбудеться списання грошей за проїзд.

"Зверніть увагу, що списання коштів за проїзд відбудеться лише в тому разі, якщо пасажир протягом цього тижня проводив безготівкову оплату, і побачив зелену відмітку на валідаторі та почув одиничний звуковий сигнал. Якщо ж пасажир не міг провести оплату карткою чи телефоном – бачив червону відмітку на валідаторі та чув подвійний звуковий сигнал – ці поїздки в системі безготівкової оплати не були зареєстровані, тому за них пасажиру  коштів не зніматиме", — йдеться у повідомленні.

У частині громадського транспорту система безготівкової оплати банківською карткою або пристроєм із підтримкою NFC вже відновила нормальну роботу. Проте в решті громадського транспорту система ще може працювати з перебоями.

Зокрема, через оновлення бортових систем та вивантаження даних у водіїв можуть виникати труднощі із видруком квитків у разі оплати готівкою. Тому на цей час водії можуть видавати квитки старого зразка. Тобто не ті, що з QR-кодами, номером маршруту та часом проїзду, які друкують відразу під час оплати пасажиром проїзду, а звичайні квитки, на яких має бути реальна вартість, яку оплачує пасажир, – 20 грн. Це може траплятися до повного відновлення роботи системи.

У період налагодження нормальної роботи системи контролери не повинні штрафувати пасажирів. Натомість вони мають пояснювати, як здійснити оплату, зазначають у "Львівавтодор".


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews