У Львівській опері пройшла духовно-мистецька програма у пам’ять про Блаженнішого Любомира Гузара (ФОТОРЕПОРТАЖ)

23.12.2023 21:01   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької 18 грудня презентували духовно-мистецьку програму «Бути людиною…». 

Захід відбувся до 90-річчя від дня народження світлої пам’яті Блаженнішого Любомира Гузара, Патріарха УГКЦ. Автор проєкту – Михайло Перун, доцент кафедри богослов’я Українського католицького університету, доктор наук соціальних комунікацій.

null
Фото: Ігор Герасимчук 

Духовно-мистецька програма «Бути людиною…» складається з чотирьох частини: «Роки покликання», «Роки посвяти», «Роки служіння в Україні» та «Духовні орієнтири для майбутніх поколінь». «Кожна них розкриває через слово, тематичну духовну музику та візуальний ряд – постать Блаженнішого Любомира», – розповів автор проєкту Михайло Перун.

null
Фото: Ігор Герасимчук 

Під час заходу до гостей звернулися духовні лідери, серед яких Архиєпископ і митрополит Львівський Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і митрополит Філадельфійський Владика Борис Ґудзяк і владика Микола Семенишин, єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

«Заповіт, який залишив нам Блаженніший Любомир ― “Бути людиною” ― це, перш за все, спонука для кожного подивитися на себе, запитати, якою я є людиною. Вона має стати для нас іспитом сумління», – звернувся Архиєпископ і митрополит Львівський Ігор (Возьняк).

null
Фото: Ігор Герасимчук 

«Блаженнішого Любомира Гузара нашому народові й нашій Церкві прислав Господь. Шести-семи річним хлопчиком я бачив його в Америці. Тоді він був знаний як пластун, волейболіст. Потім він був близьким співпрацівником Патріарха Йосифа, який його висвятив на єпископа. Це єпископство 19 років було підпільним у вільному світі. І згодом, з підпілля Боже провидіння поставило Любомира Гузара на Главу й Отця нашої Церкви. Це була людина, яка знаходила час слухати, яка чула Боже Слово і передавала його нам ― у найскладніших моментах, у найтонших питаннях, передаючи найглибший зміст найпростішими словами. Блаженніший Любомир об’єднав наш Синод, нашу Церкву і наш народ. Досі він залишається особливим моральним авторитетом нашого часу. Дякую Богові, що Він послав нам цю постать. Блаженніший Любомир вчив нас слухати, тож слухаймо його!», – звернувся до присутніх митрополит Філадельфійський, президент УКУ владика Борис Ґудзяк.

null
Фото: Ігор Герасимчук 

Владика Микола Семенишин у 2013 році став особистим секретарем Блаженнішого Любомира Гузара, і звершував це служіння до смерті патріарха в 2017 році. 

«За чотири роки, коли мав ласку бути поруч із Блаженнішим Любомиром, я багато чув, багато бачив, приглядався — був поруч. Тож хотів би поділитися однією історією: коли до Блаженнішого Любомира підійшли режисери, щоб зняти фільм про нього — “Любомир. Бути Людиною”, і почали представляти ідею, він спершу відмовився, сказавши ― “Дайте спокій, який фільм про мене”. Та коли вони донесли, що не він буде головним героєм фільму, а ідея полягає в тому, щоб молоде покоління, переглядаючи цей фільм, ставало добрими людьми, добрими християнами, люблячими батьками, він згодився. Блаженніший Любомир ніколи не акцентував на собі. Він і сьогодні з такою усмішкою споглядає на нас. Його бажання було б, щоб після цього заходу ми вийшли кращими людьми», –  зазначив владика Микола.

null
Фото: Ігор Герасимчук 

У програмі «Бути людиною…» звучала музика з серії «Духовна музика України»  Фундації «Андрей», Віктора Камінського, Олександра Козаренка, с. Марії Слєпченко, Богдани Фроляк, Мирослава Волинського, Ігоря Щербакова, а також Станіслава Людкевича. Відбулася світова прем’єра твору Ярослава Воротняка — «Херувимська», який сьогодні є військовослужбовцем.

«Сама назва проєкту “Бути людиною…”, мабуть, найкраще підходить до його духовної постаті.  Блаженніший Любомир був людиною, яка бачила смисли, розуміла їх і знала як їх передавати іншим. Він вважав, що Церква є та інституція, яка повинна служити кожній людині», – наголосив Михайло Перун.

null
Фото: Ігор Герасимчук 

Всі присутні також могли послухати й насолодитися творами у виконанні Заслуженої академічної капели України «Трембіта», Луганської обласної філармонії й Симфонічного академічного оркестру.

Організатором події стала Львівська Архієпархія УГКЦ, співорганізатор – фундація «Андрей».

  

Джерело


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews