На Львівщині понад 30 громадських організацій просять мешканців двох громад не перешкоджати демонтажу радянських пам’яток

27.12.2023 18:42   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Йдеться про Лопатинську та Новороздільську громади.

У середу, 27 грудня, 31 громадська організація Львівщини звернулася з листами до Лопатинської громади та села Берездівці, Новороздільської громади, з проханням демонтувати радянські пам’ятники, які досі розташовані на території громад. Йдеться про щонайменше 12 пам’яток радянського періоду, – пише Lviv.media.

«Ми закликаємо мешканців не бути носіями російського колоніального наративу, захисниками колонізаційної ідеології ворога та демонтувати маркери окупації, що були встановлені з нагоди відзначення роковин перемоги у, так званій, великій вітчизняній війні, а також як символи колективізації українського селянства», — йдеться у листі, у листі який підписали громадські активісти.

ГО звернулися до мешканців села Берездівці, де залишилась лише одна радянська пам’ятка — скульптура жінки-колгоспниці біля стели, на якій був напис «Велика вітчизняна війна 1941-1945» та імена загиблих. Відомо, що за монумент заступилися мешканці села, зараз там проживає трохи понад 1700 людей. Його перефарбували, прибрали з нього напис про так звану вітчизняну війну, а також додали до нього стелу з іменами та фото Героїв Небесної сотні.

null

«Там практично немає ніякої ні російської, ні радянської символіки. Через це деякі мешканці села були проти демонтажу. Ми приїхали зі спеціалістами, з технікою, щоб демонтовувати, а люди не дали», — розповів староста села Берездівці Дмитро Сапига журналістам LVIV.MEDIA. Також він зазначив, що поки не знає, що робитимуть зі скульптурою. В четвер, 28 грудня, село має відвідати робоча група Львівської ОВА, і вже під час цього візиту прийматимуть конкретне рішення щодо долі монумента.

Журналісти LVIV.MEDIA також поспілкувалися з головою Лопатинської територіальної громади Олегом Микитиним. Він розповів, що загалом населення не проти демонтажу пам’яток радянщини, проте з ліквідацією кількох останніх таки виникли труднощі. «На сьогодні у нас з 21 радянської пам’ятки залишилося лише кілька об’єктів: у Лопатині, на місці поховання радянських військовослужбовців, у селах Куликів та Кустин, а також могила сапера на кладовищі у селі Грицеволя. Всі ці об’єкти, окрім того, що на кладовищі, мають статус пам'яток місцевого значення та охоронні номери», — розповів Олег Микитин.

null
 
null

Він зазначив, що Лопатинська громада вже звернулася до Львівської ОВА щодо демонтажу цих об’єктів. Там громаді повідомили, що перед ліквідацією потрібно зняти скульптури з обліку пам’яток місцевого значення. «Наразі ми чекаємо, поки їх знімуть з обліку, а тоді вже будемо приймати якесь рішення. Це все не так просто, адже там є справжні поховання, які треба переносити. Чекаємо в себе львівську комісію з питань декомунізації, проведемо з ними спільне засідання. Ми готові до роботи», — прокоментував посадовець.

null

Загалом, в результаті процесу декомунізації, у Львівській області з 311 радянських пам’яток залишилося лише 13.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews