На Львівщині відреставрували старовинний храм

28.12.2023 11:53   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

З такої нагоди 27 грудня відбулася святкова літургія та освячення храму.

Спільна молитва під проводом владики Петра Лози об’єднала тих, кому не байдужа доля історико-архітектурної культурної спадщини, повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«На жаль, у час повномасштабної війни, ціллю для ворога є абсолютно усі здобутки українців – культурні та духовні, зокрема. Церква у Заболотцях є пам’яткою національного значення, яка звели майже три століття тому. На її ліку не одна війна і зараз цей храм стає святинею, де місцеві жителі молитимуться за мир в Україні та якнайшвидшу перемогу», – зазначив заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

Реставраційні роботи проводили у 2021 та 2023 роках в межах обласної програми «Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021-2025 роки».

«Цьогоріч вдалося завершити основні види реставраційних робіт на храмі. Тут відновили дерев’яні конструкції піддашшя, замінили непридатні частини зрубних стін, відновили зовнішню стіну ризниці, покрили дахи ґонтом, провели вогнезахисну та інсектицидну обробку деревини, влаштували блискавкозахист. Це ті роботи, які запобігають руйнуванню святині і забезпечують її захист. Тому сьогодні можемо говорити про те, що після років пустки у церкві відновлюються богослужіння», – коментує директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько.

Головним архітектором проєкту реставрації церкви Собору Пресвятої Богородиці став Сергій Піньковський. Роботи здійснила підрядна організація ТОВ «Креативна фабрика ВІКТОРІЯ».

Загальний обсяг фінансування реставраційних робіт у 2021 та 2023 роках склав 6 млн 860 тис. грн: 6 млн 460 тис. — обласний бюджет, 400 тис. — співфінансування з місцевого бюджету Заболотівської сільської ради.

За інформацією Бучка, провели ряд робіт задля збереження храму за кошти обласного та місцевого бюджету, а саме:

  • відновлення дерев’яних конструкцій піддашшя, даху ризниці;
  •  відтворення покриття бань нави й бабинця;
  •  відновлення внутрішньої поверхні стін нави, бабинця і вівтаря;
  •  заміна непридатних частин зрубних стін;
  •  відновлення зовнішньої стіни ризниці;
  •  покриття дахів міддю та ґонтом;
  •  влаштування дубових підвалин ґанку;
  • вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій;
  • біовогнезахисна обробка ґонту;
  •  інсектицидна обробка деревини;
  •  влаштування блискавкозахисту, системи пожежної сигналізації та системи оповіщення про пожежу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews