У Львівському центрі трансплантології виконали понад 100 операцій впродовж року

01.01.2024 14:52   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Цього року вперше комплексно пересадили серце та легені і підшлункову залозу та нирку.

Окрім цього вперше виконали спліт-трансплантацію печінки, орган від посмертного донора розділили для двох пацієнтів.

Якими є підсумки року у сфері трансплантології у Львові дізнавалося Суспільне.

Віталію Бранашку трансплантували серце у березні минулого року від посмертного донора. Чоловік почав відчувати задишку при ходьбі у 35 років, чекав на трансплантацію серця у Індії, але вдалось це зробити у Центрі трансплантології Першого медоб’єднання Львова.

null
Фото Суспільне

"Мені обійшла операція дуже добре і після операції зразу став на ноги і через 16 днів я вже виписався додому. Через місяць я вже їхав за кермом, все було добре", — каже Віталій Бранашко.

Операція відбулась майже 2 роки тому, чоловік розповідає, що зараз почувається добре.

"Легше ходити, був горах, підіймався на гору Хом’як. До того я любив, але піднятися не міг", — розповідає Віталій Бранашко.

Цього року львівські лікарі та спеціалісти Інституту серця вперше пересадили серце та легені разом. Пацієнтка, 38-річна Ніна з Київщини, мала ваду серця з народження, операція тривали близько семи годин, органи запрацювали на операційному столі, після операції стан жінки був стабільний. На другу добу стан погіршився, і сталось гостре відторгнення органів, пацієнтка померла.

Читайте також

"Операції з приводу пересадки комплексу серце/легені, це не є часта операція, навіть за кордоном, в провідних клініках. Адже селекція і підбір пацієнтів, гістосумісні аналізи і дуже важко підібрати. Таких операцій в світі виконується 20-25 лише на рік. Людям навіть мінімальні шанси даватися, оскільки когорта тих пацієнтів, які знаходяться на листку очікування на комплекс серце/легені це фактично приречені люди. Якість і тривалість їхнього життя без трансплантації є недовга, коротка", — каже керівник Центру серця та судин Роман Домашич.

Загалом станом на початок грудня у Центрі трансплантології Першого медоб’єднання Львова відбулось 106 операцій. Це трансплантації нирок, печінки, легень та сердець і одна трансплантація підшлункової залози, розповів керівник центру Максим Овечко.

Окрім спільної трансплантації серця та легень цього року вперше в Україні львівські лікарі виконали успішну трансплантацію комплексу підшлункова залоза-нирка.

А також вперше виконали спліт-трансплантацію печінки: орган від посмертного донора розділили для двох пацієнтів, хлопчику з Житомирщини, якому виповнився рік та три місяці, та 20-річному мешканцю Львівщини. Ще трьом людям тоді здійснили пересадку серця та нирок.

"За три квартали цього року в Україні зроблено 408 трансплантацій, звісно це напевно можливо четверта частина від потреби українців, але все-таки це з нуля і це за три роки. Багато країн до такого показника йшли довше, тобто, коли ми порівнюємо якісь провідні країни, як США, Австрію, вони до такої трансплантаційної незалежності, яка в них є зараз могли йти 10-30 років. Я думаю що ми з такими темпами дійдемо до цього значно швидше", — каже керівник Центру трансплантології Максим Овечко.

За даними цього центру на трансплантацію різних органів очікують понад 450 пацієнтів, загалом в Україні таких людей більше. Тому лікарі нагадують, що всі охочі можуть ще за життя підписати згоду на посмертне донорство, якщо така можливість виникне, або радять поговорити про таку ситуацію із найближчими родичами.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews