У Львові оголосять міжнародний архітектурний конкурс для відновлення музею Шухевича

04.01.2024 21:51   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Для відновлення музею Шухевича, який був пошкоджений внаслідок атаки БПЛА по Львівщині 1 січня, оголосять міжнародний архітектурний конкурс. Сьогодні, 4 січня, на місці працювали фахівці з оцифрування пам’яток.

Більше про це Суспільному розповів співзасновник компанії "Skeiron" Андрій Гривняк.

Реставрацію будуть планувати з урахуванням даних сканування. Музей Романа Шухевича відсканували фахівці компанії "Skeiron". Вони встигли оцифрувати музей три роки тому, тож роботи, які провели зараз, дозволять порівняти масштаби руйнувань. Ці дані також можна буде використати при напрацюванні проєкту реставрації.

"Раніше у нас був проєкт "Музей у 3D" і в межах цього проєкту ми робили панорамний 3D-тур всередині. Також цифровізували декілька експонатів, з цього музею — тільки два, тому тут найменше 3D-моделей", — каже Андрій Гривняк.

Донька Романа Шухевича Марія Шухевич-Трильовська розповідає, що там зберігалися меблі з їхнього помешкання.

Читайте також

"Найбільш запам’ятався мені експонат – фортепіано. То є маленький рояль Романа Шухевича, його особистий, на якому він грав і на крайній лівій клавіші він вицарапав "Шухевич". За тим експонатом мені найбільш шкода, він стояв на першому поверсі, на нього то все посипалось", — розповіла Марія Шухевич-Трильовська.

Меморіальний музей Шухевича був розміщений у будинку на Білогорщі. Тут генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич мав криївку, облаштовану на сходовому майданчику, в якій переховувався. Його останній бій відбувся 5 березня 1950 року з емгебістами.

"Три кульові поранення в груди проводить Роману Шухевичу, Роман при пам’яті, розуміючи, що безвихідь, без охорони, оточений великою кількістю військових і небажанням здаватись, живим прийняв смерть героя, вистрілив собі в скроню. Ось тут, на тих сходах, практично загинув головний командувач УПА, генерал-хорунжий Роман Шухевич, псевдо Тарас Чупринка", — каже наукова працівниця музею Шухевича Любов Дацко.

Наразі в музеї продовжують розбирати завали. Разом із цим спеціалісти шукають можливості й варіанти відновлення музею, каже міський голова Львова Андрій Садовий.

null
Фото з мережі Інтернет

"Впродовж місяця ми проведемо ряд серйозних робіт з середовищами, архітекторами, і в лютому буде оголошено міжнародний архітектурний конкурс на проєкт музею. Звичайно, будемо враховувати автентику, це дуже важливо, але також буде модерний підхід, бо треба зробити, щоб з інвалідністю людина на кріслі колісному могла заїхати", — сказав Андрій Садовий.

Вартість відновлення підрахують після архітектурного конкурсу й визначення проєкту. Будуть відновлюватимуть будівлю музею чи збудують іншу, поки що невідомо. Разом з музеєм знищено 16 експонатів, частину експозиції з початком повномасштабної війни вивезли у безпечне місце.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews