Таємнича столиця Білих хорватів

10.01.2024 14:12   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська
У Стільсько проживали 40-45 тисяч осіб і це була столиця країни слов’ян, яку знають, як Біла Хорватія ( це сучасне українське передгір’я Карпат (Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська області), частина Польщі, Словаччина, Угорщина).
 
Стільське Городище. Понад 50 кілометрів від Львова, посеред букового лісу про колись розвинене місто Стільсько у VIII–X століттях нагадують земляні оборонні вали, пише Made in Uzhhorod.
 
 
Площа давнього міста, за даними досліджень, становить 250 гектарів, воно було оточене трьома лініями оборонних укріплень, довжина яких сягає 10 кілометрів. Їх було колись десять, виявлено три. У минулому на них були дерев’яні стіни та вежі, які обороняли мешканців від ворога. Довкола Стільська були поселення, про що свідчать знайдені під час розкопок десятки житлових, ремісничих будівель, виявлені рештки печей з каменю, глиняний посуд, елементи зброї, жіночі прикраси.
 
За припущеннями археологів, у Стільсько проживали 40-45 тисяч осіб і це була столиця країни слов’ян, яку знають, як Біла Хорватія ( це сучасне українське передгір’я Карпат (Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська області), частина Польщі, Словаччина, Угорщина).
 
 
Стільське городище – це унікальний комплекс скал та печер, що існував ще до Київської Русі. Саме тут ви зможете побачити та відчути, як жили предки сучасних українців, та більше дізнатись про їх християнське та язичницьке минуле.
 
Походження слова «стільське» справді є дуже цікавим, оскільки воно складається з двох частин: кореня «столѣ», що означає стіл та суфікса «ск», який науковці розглядають як ознаку населених пунктів.
 
Саме Стільсько служить підтвердженням факту про самостійність нашої нації, про її незалежність та про наявність держави ще з часів Київської Русі.
 

Стільське городище з давніх-давен було осередком великокнязівської влади Великої («Білої») Хорватії. Що цікаво, не всі історики та вчені визнавали існування білих хорватів. Зокрема, їх справжність заперечував славнозвісний Михайло Грушевський.

Саме городище знаходиться неподалік села Дуброва Львівської області. За історичними та археологічними даними, Стільсько було утворене в Північному Прикарпатті ще на початку VI століття. А перші згадки про жителів (східних хорватів) з'явилися в книзі візантійського імператора Костянтина VII Багрянородного, яка мала назву «Про управління імперією».

Щодо самого городища, то Давнє Стільсько ще в роки Київської Русі мало потужну систему укріплень. Із західного боку столицю захищали стрімкі схили гір, а з півночі та півдня городища були глибокі яри. А от зі сходу – земляний вал із дерев’яним частоколом і ровом за ним. Що цікаво, ці двометрові фрагменти валів збереглися й досі. Вони чудово проглядаються у різних місцях, а от найкраще їх видно під кінець осені, коли з дерев уже опадає листя. Бо сама ж територія дитинця й усього міста вже давно проросла густим лісом. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews