Скандал навколо Меморіалу на Марсовому полі: ветеран вимагає звіту від міської влади — де гроші на ЗСУ?

10.01.2024 20:21   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Ветеран та інвалід війни Станіслав Гончар розповів свою думку щодо зведення Меморіалу.

У Львові досі триває скандал довкола зведення на Марсовому полі Меморіального комплексу військових поховань Героїв України. Ветеран та інвалід війни Станіслав Гончар розповів свою думку щодо зведення Меморіалу та зазначив, просив вибачення у родичів загиблих військових.

Про це ідеться у матеріалі видання "Високий замок".

Громадські активісти Львова, серед яких чимало військових ветеранів, які воювали з 2014 року, провели під Ратушею акцію «Гроші — на ЗСУ!». Цю акцію обіцяють проводити надалі, поки влада не почує потреб військових з окоп. На акції у Львові учасники однозначно висловилися, що не проти Меморіалу на Марсовому полі. Вони проти того, що в час війни в міському бюджеті суттєво економлять на ЗСУ. На активістів акції «Гроші - на ЗСУ» нацькували матерів та дружин загиблих Героїв…

Читайте також

Скандал навколо Меморіалу на Марсовому полі: ветеран вимагає звіту від міської влади — де гроші на ЗСУ?
У сім’ї Гринкевичів відреагували на корупційний скандал
Спростування недостовірної інформації навколо конфлікту будівництва Меморіалу Героїв у Львові

«Особисто зустрічався з матерями та дружинами загиблих Героїв, вибачився перед ними та пояснив, що насправді мав на увазі, — розповів у коментарі для „ВЗ“ львів'янин, волонтер, ветеран на інвалід війни Станіслав Гончар. — Я з побратимами за Меморіал на Марсовому полі, як і львівські матері та дружини. Маю питання не до Меморіалу на честь Героїв, а до міської влади — де гроші на ЗСУ? Також в нас є деякі питання до інформаційного центру на Марсовому полі (його планують звести в рамках проєкту Меморіалу, — Авт.), де буде щось на кшталт музею, що розповідатиме про історію війни. Питання в тому, що війна ще не завершена і такий центр треба будувати уже після завершення, а не найближчим часом».

«Меморіал у Львові потрібен, бо це наша історія. Але не забуваймо про гострі потреби військових. Бо від них залежить наша перемога! Мій тато теж воює. Багато спілкуюся з іншими військовими з різних напрямків про їхні потреби „на нулі“, — продовжує розмову Станіслав Гончар. — Кажуть, що їм недавно розбомбили дві автівки, є потреба в них. Тож маю питання до влади Львова — коли нецільові витрати з бюджету перенаправлять на закупівлю речей на фронт: того, що найбільше потрібно захисникам. Ми збираємо все, що можливо, а чиновники Львівської міської ради отримують високі зарплати. Особисто був на нещодавній зустрічі активістів з першим заступником міського голови Львова Андрієм Москаленком. Задали йому питання про кошти на ЗСУ, але не отримали чіткої відповіді. Москаленко не відповів також, чому в місяць заробляє 150 тисяч гривень…».

Читайте також

У Львові оголосили архітектурний конкурс на проєкт меморіального комплексу військових поховань
Меморіал має постати на Марсовому полі, де зараз ховають військових, – військовий щодо облаштування Меморіалу Героїв у Львові
У Львівському ТЦК прокоментували скандальне відео з погрозами священнику, нібито від працівників військкомату

Нещодавно Львівська міська рада оголосила Всеукраїнський архітектурний конкурс на найкращий проєкт Меморіального комплексу військових поховань Героїв України. Проєктні пропозиції збиратимуть до 18 березня, переможців визначать у квітні й щедро нагородять (не з бюджету, а за кошти благодійників. — Авт.). За перше місце — 500 тисяч гривень, за друге — 300, за третє — 200 тисяч гривень. Чиновники Львівської міської ради публічно запевняють, що конкурс та меморіал зведуть за кошти благодійників. Хто у списку благодійників — таємниця за сімома замками. Журналістка «ВЗ» звернулася до чиновників Ратуші, аби дізнатися часові рамки зведення меморіалу. Відповіли, що не знають, оскільки наразі оголосили конкурс. Також «ВЗ» не отримала відповіді на питання про список благодійників проєкту меморіалу…

Про потребу такого меморіалу у Львові офіційно висловилися топ-чиновники Ратуші. «Якщо прийдете на Марсове поле, там кожного дня, зранку до вечора, є люди. Тому це місце має надихати. Я би хотів, щоб цей архітектурний комплекс став прикладом для інших громад, — розповів міський голова Андрій Садовий. — Очікуємо, що на конкурсі отримаємо велику кількість проєктів і виберемо найкращий. Чому це важливо? Тому що це наша історія, і це великий біль, велике страждання людей. Наші діти й внуки мають пам’ятати і знати цю історію. Меморіальні комплекси дають таку можливість».

Начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради, головний архітектор Львова Антон Коломєйцев додав: «Хочемо бачити інклюзивний простір, бо ж будуть побратими, що відвідуватимуть комплекс на колісних кріслах. Також хочемо бачити зону для днів пам’яті. Ближче до вулиці Мечникова можуть бути досить великі зібрання і вшанування пам’яті Героїв. Це має бути, з одного боку, комфортний простір з точки зору доступності і перебування, а з іншого — має нести меморіальну функцію».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews