Суд обрав запобіжний захід Роману Гринкевичу

22.01.2024 22:16   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Печерський районний суд Києва провів засідання, на якому обрав запобіжний захід сину львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича — Роману Гринкевичу.

Йому призначили тримання під вартою до 17 березня з альтернативою у вигляді застави розміром понад 500 мільйонів гривень. Роман Гринкевич — п’ятий підозрюваний в участі у злочинному угрупованні та шахрайстві, вчиненому в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, у межах справи про постачання неякісного одягу для ЗСУ.

Про це із зали суду повідомляє Суспільне.

Початок засідання був призначений на 19:30. Обрання запобіжного заходу Роману Гринкевичу розглядала суддя Тетяна Ільєва.

Роман Гринкевич та його адвокат від спілкування з журналістами та коментарів до початку судового засідання відмовились. Затриманий зазначив, що говоритиме лише після завершення засідання, оскільки його словам можуть бути використані проти нього.

Після початку засідання сторона захисту Гринкевича подала клопотання до апеляційного суду для визначення підсудності. Прокурор Ярослав Гаврищук заявив, що вважає це затягуванням судового процесу. Він наголосив, що обвинувачення проситиме суд відправити Романа Гринкевича під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 500 мільйонів гривень.

"Він може переховуватись, знищувати документи, впливати на свідків. Вчинити інше кримінальне правопорушення. Він не зʼявлявся до слідчого з повістками", — підкреслив прокурор.

Гаврищук додав, що, за даними слідства, бізнесмен Ігор Гринкевич, батько Романа Гринкевича, визначив співучасників та зорганізував їх. Він стверджує, що на Романа, як співорганізатора, покладались керівництво компанією, використання зв’язків та залучення на приймання товарів.

"Роман погодився на участь відведених функцій. Він увійшов до створеної Ігорем організації. В січні-лютому 2023 року Гринкевич спільно з іншими, з січня по грудень 2023 року завдали збитків на загальну суму у понад 94 мільйони гривень", — зазначив він.

Після початку засідання суд дозволив Роману Гринкевичу зайняти місце поруч із адвокатом замість перебування за скляним загородженням. Захисник затриманого чоловіка стверджує, що Роман Гринкевич не отримував судових повісток, не мав наміру переховуватись від слідства та не намагався виїхати за межі України.

Адвокат додав, що сторона захисту вимагатиме для Романа Гринкевича запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Під час виступу в суді Роман Гринкевич заявив, що не розуміє змісту висунутих на його адресу звинувачень.

"З приводу якості товарів — насправді дуже смішно, оскільки я просто бачу, що слідчі і прокуратура не в курсі, як приймаються товари Міністерством оборони. Для того, щоб здати ту чи іншу одиницю товару, підприємство затверджує робочий зразок по цій одиниці, який затверджують кілька профільних департаментів і управлінь Міністерства оборони. В цьому залучені близько 15 представників як Збройних сил, так і Міністерства оборони та інших профільних структур. І все, що здається, здається по чітко затвердженому зразку", — зазначив він.

Роман Гринкевич додав, що не планував і не планує залишати територію України, а натомість збирається "відстоювати свою честь і доводити правоту".

Після виступу затриманого та сторони його захисту судді пішли у нарадчу кімнату для винесення рішення.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews