Зеленський посмертно відзначив держнагородами Амеліну, Вакуленка, Кривцова та Кухарського

24.01.2024 10:02   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

З нагоди Дня Соборності України президент Володимир Зеленський вручив нагороди військовими та цивільним, які відзначилися у захисті держави.

Про це пише "Суспільне".

Посмертно нагороди "За заслуги" ІІІ ступеня отримали письменники Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко-К., Максим Кривцов та актор Василь Кухарський.

Вікторія Амеліна

null
Фото з мережі Інтернет

Українська письменниця та громадська діячка.

У 2014 році вийшов її дебютний роман "Синдром листопаду, або Homo Compatiens". Книжку обрали в десятку найкращих прозових видань за версією премії "ЛітАкцент–2014".

У 2021 році Вікторія стала лавреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

А в червні 2023 року авторку відібрали для письменницької резиденції Harriman у Парижі: вона мала там продовжувати роботу над книжкою про свідчення злочинів Росії.

Загинула 1 липня 2023 року внаслідок російської ракетної атаки по Краматорську.

Володимир Вакуленко-К.

null
Фото з мережі Інтернет

Дитячий письменник, поет і лауреат численних літературних премій. Народився і мешкав у селі Капитолівка, поблизу Ізюма.

Автор 13 книг, серед яких книги про спадщину свого регіону, поезія, а також дитячі видання.

Невдовзі після того, як Харківщину окупували, чоловіка викрали і вбили російські військові.

Після деокупації, у вересні 2023 року, в Ізюмі українські правоохоронці знайшли місце масового поховання, де були поховані близько 400 тіл. Як з'ясували журналісти Суспільного, у журналі ритуальної служби, де під час окупації вели дані про померлих, під номером 319 були вказані дані письменника.

Максим Кривцов

null
Фото з мережі Інтернет

Поет.

Його вірші друкували у збірках "Книга Love 2.0. Любов і війна", "Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну", "Колискова 21-го століття Vol. 1: що тебе заколисує?", а пісні на його вірші виконує гурт Yurcash — "Панівна висота", "Він в ЗСУ, вона в ТрО", "Жовтий скотч" — остання стала саундтреком до фільму "Наші котики".

У 2023 році Кривцов видав свою довгоочікувану збірку поезій "Вірші з бійниці" — вона була визнана однією з найкращих українських книжок року за версією українського PEN.

Поезія Максима Кривцова звучала у межах проєкту Радіо Промінь "День, якого не повинно бути".

Кривцов писав на фронті роман, який залишився незакінченим. 7 січня стало відомо, що він загинув.

Василь Кухарський

null
Фото з мережі Інтернет

Актор.

Кухарський із 2008 року грав у "Театрі на Подолі" ("Сто тисяч", "Льовушка", "Механічний апельсин", "Ножиці", "Приворотне зілля"). Він також виконав десятки ролей на телебаченні та в кіно.

Кухарський зіграв головну роль у фільмі "Максим Оса: золото Песиголовця" за мотивами українського коміксу про козака Максима Осу. У прокат фільм вийшов у жовтні 2022 року, а на початку 2023-го з'явився на Netflix.

У вересні 2023 року Кухарський отримав важкі поранення внаслідок бойових дій. 7 грудня стало відомо, що він помер.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews