ГУР вперше розповіло деталі операції зі знищення російських ТУ-22М3, якою керував розвідник зі Львова

24.01.2024 10:05   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У розвідці повідомили, що під час вилазки в глибокий тил противника загинув полковник Олег Бабій зі Львова.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України також розкрили ім’я розвідника, який брав участь в операції.

Минулого, 2023 року, 19 серпня у Росії заявили про атаку на військовий аеродром «Сольці» у Новгородській області. Авіабазу атакували дрони коптерного типу. Тоді українським розвідникам вдалося повністю знищити один Ту-22M3 та два пошкодити. Щоб знищити російські бомбардувальники, українські розвідники подолали пішки понад 600 кілометрів територією противника.

“Вони отримали надважливе завдання – зупинити численні авіаудари по мирних містах України. Завдання виконали”, – розповіли у ГУР.

Однак, для Олега Бабія – командира, який прикривав відхід своїх, воно виявилося останнім.

“Операція фактично повністю дестабілізувала роботу аеродромів і пунктів базування дальньої авіації”, – розповідають у розвідці.

Повертаючись на підконтрольну Україні територію, розвідувальна група полковника Олега Бабія потрапила у засідку та вступила в нерівний бій з росіянами. У цьому бою, 30 серпня 2023 року, прикриваючи відхід своїх бойових побратимів, Олег Бабій зазнав смертельного поранення та загинув. За свій героїчний подвиг, Олег Бабій нагороджений званням Героя України з присвоєнням ордену «Золота зірка» посмертно.

У Героя залишилася дружина та двоє маленьких дітей. Молодшій донечці на час смерті батька виповнилося лише рік. У Львові, на фасаді школи, де навчався Герой України полковник Олег Бабій встановили пам’ятну дошку. Офіційне відкриття меморіальної таблиці Герою України полковнику Олегу Бабію відбулося на День Соборності України.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews