Як українці подорожують країною під час повномасштабної війни – опитування

27.01.2024 00:46   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Від початку повномасштабного вторгнення більше ніж 45% опитаних українців мандрували країною з туристичною метою. 

Такі дані отримало Державне агентство розвитку туризму, опитавши п’ять тисяч людей від 14 до 34 років, пише "Українська правда. Життя".

Так, за останні півтора року 26% респондентів подорожували один чи два рази, 12% опитаних були в мандрівці три-п'ять разів, ось 7% – понад п'ять разів.

Як змінилось ставлення до подорожей через повномасштабну війну

З 24 лютого, коли кордони для чоловіків закрили, деякі сім'ї почали розвивати внутрішній туризм. Однак, є ті хто навпаки боїться покидати свій дім і вважає, що мандрувати під час війни недоречно.

Держагентство оприлюднило статистику ставлення до подорожей через повномасштабне вторгнення серед 5 тисяч опитаних українців:

  • 23,2% не змінили своє ставлення до подорожей; 
  • 21,1% вважають, що подорожі підтримують економіку країни;
  • 20,7% уникають будь-яких вояжів через можливу небезпеку; 
  • 11,7% не вважають доцільними подорожі під час воєнного стану.

Найчастіше українці відправляються у подорож влітку  про це заявили 48% опитаних. Весну для мандрівки обирають лише 4 %, осінь – майже 3%, зиму – всього лиш 2%.

Однак, на подорожі впливає не лише пора року, а й інші критерії. Наприклад, 56% заявили, що вибір сезону залежить насамперед від відпустки чи шкільних канікул у дітей. Для 22% опитаних на вибір впливає ціна, а погодні умови мають значення для 22%.  

Якому відпочинку надають перевагу українці

Попри війну, в Україні розвиваються різні види туризму, тому кожен українець може обрати те, що йому подобається.

  • 54% – обирають міський туризм та піші прогулянки;
  • 28% – ходять на екскурсії до історичних пам’яток та музеїв;
  • 23% – відпочивають на пляжі;
  • 23% – користуються подієвим туризмом (фестивалі та заходи);
  • 22% – вивчають гастрономічні вподобання у регіонах;
  • 11% – обирають екотуризм;
  • 9% – надають перевагу рекреаційному туризму.

Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів зазначила, що внутрішній туризм за час повномасштабного вторгнення став тією основою, завдяки якій тримається туристична галузь країни в цілому.

"Мандрівки Україною сьогодні – це не тільки спосіб відпочинку, але й засіб фізичного відновлення і психологічного розвантаження, як для наших захисників і їхніх родин, так і для цивільних. А ще це спосіб підтримати економіку країни, яка сьогодні працює виключно на нашу оборону", – додала вона.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews