Микола Бандрівський

Микола Бандрівський

археолог, історик, доктор історичних наук, професор

Про один призабутий військовий символ на розі Ринку і вулиці Руської у Львові

09.02.2024 22:25   Джерело: LvNews
Автор : Микола Бандрівський
Виконав цю скульптуру у вигляді захисних обладунків Стефан Кодецький.
 
На цій світлині ви бачите наріжник (скульптуру на куті будинку) у вигляді захисних обладунків давньоримського типу на фоні вежі-дзвіниці Корнякта.
 
Знаходиться цей наріжник на куті барокової кам'яниці на площі Ринок, 10, яка бічним фасадом виходить на вулицю Руську. Цю світлину виставив у себе на сторінці її автор Robert Erik, який зробив її стоячи навпроти Ратуші.
 
Так от, оті захисні обладунки нагорі цього будинку, за задумом їх проектанта Себастіяна Фесінгера, мали на меті прославляти збройну славу магнатського роду Любомирських які, як пише професор Леонтій Войтович, на початку XVIII століття проголосили себе нащадками давньоруського Великого князя Давида Ігоровича (на розміщеному поруч щиті бачимо вензель Станіслава Любомирського з цього роду).
 
Ще одне: ради цікавості можете звернути свою увагу й на фігуру дракона, яка розміщена на гребені шолома. А виконав цю скульптуру у вигляді захисних обладунків Стефан Кодецький.
 
Отож, перебігаючи у своїх справах попри ту кам'яницю на куті Ринку і вулиці Руської, не полінуймося на хвильку зупинитися і хоча б на мить задерти голову догори та вкотре полюбуватися винятково рідкісним для нашого міста військовим символом роду Любомирських, які з вагомими підставами стверджували своє походження від однієї з давньоруських княжих гілок Волині...
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews