У Львові відкриють музей автентичного одягу та прикрас з усіх куточків України

19.02.2024 11:42   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У понеділок, 19 лютого, у Львові відкриють музей автентичного одягу та прикрас з усіх регіонів України. Там будуть представлені речі, які етнографиня та колекціонерка Роксоляна Шимчук збирала та відновлювала понад 30 років.

Про це під час брифінгу повідомила Роксоляна Шимчук, пише "Суспільне".

Колекція етнографині налічує декілька тисяч зразків українського народного мистецтва. Вартість своєї колекції Роксоляна Шимчук не називає.

"Першу свою сорочку я купила ще в минулому тисячолітті, у 1989 році на фестивалі "Червона рута". Вже не пригадую, хто підказав, що автентичний стрій можна знайти на Буковині. Перший свій стрій я купила за студентські гроші і він для мене був надзвичайно красивий, неперевершений. Ця сорочка у мене є, але, звичайно тьмяніє перед шедеврами, які вдалось назбирати за ці десятки років", — каже Роксоляна Шимчук.

null
Фото: Facebook/Етногалерея Роксоляни Шимчук

Сама експозиція поділена за регіонами: Гуцульщина, Покуття (Городенківське, Снятинське, Коломийське), Буковина, Поділля, Львівщина, Волинь, Бойківщина, Подніпров’я та Лівобережна Україна. Також у планах є тимчасові виставки та експозиції.

"Колекціоную шедеври народної творчості, а тому вибір, що виставляти в постійну експозицію, був дуже важкий. То страшні муки. Колекція, як дитина, не можу одне виставити, а інше лишити в скрині поза увагою. За кожну річ серце щеміло. Згодом змирилась, що цілі розділи поки не виставляю: борщівську дитячу сорочку, колекцію буковинських наміток, тощо", — розповідає етнографиня.

Завдяки фінансовій підтримці від американського фонду USAID у музеї з’являться аудіогіди чотирма мовами. Роксоляна Шимчук опише експозицію та начитає українською мовою. Наразі триває оцифрування колекції, а в майбутньому планують створити інтерактивний сайт.

Музей розташований в підвальному приміщенні за адресою: вулиця Коперника, 17. Для соціальних груп населення, а також військових вхід до музею — безкоштовний.

null
Фото: Facebook/Етногалерея Роксоляни Шимчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews