У Львові проводять навчання для військових, які втратили зір внаслідок війни

26.02.2024 21:53   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Львові проводять навчання для військових і цивільних, які повністю втратили зір внаслідок війни, та їхніх супроводжувачів. Після закінчення їм також надаватимуть підтримку за місцем проживання, пише Суспільне.

Іван Косюк втратив зір під час вибуху міни у грудні 2022 року. Хлопець є учасником проєкту "Точка дотику", в межах якого ветеранів, які втратили зір, навчають, як адаптуватись до нових умов життя.

Іван вчиться відчувати кількість води у чашці, враховуючи вагу. Каже, що сам навчився користуватись телефоном наосліп.

Руслан Коцар втратив зір після поранення на Миколаївському напрямку. Чоловік є військовослужбовцем з досвідом у понад 25 років. Наразі навчається орієнтуватися у просторі.

"У мене, наприклад, нема зору зовсім, ліве вухо практично не чує, а на праве я чую дуже погано. Виходить, що в мене і зір, і слух, і руки коригуються програмою", — каже військовий.

У групі навчається шестеро людей, з кожним є супроводжуючий. Вони також навчаються користуватись комп’ютером. За словами координаторки проєкту Лариси Валової, для кожного підбирають індивідуальну програму.

"Ми навчаємо, але нам треба зустрічний рух з боку суспільства. І якщо ви бачите, що людина в черзі, яка втратила зір та розраховується на касі, реагуйте на це толерантно. Я розумію, що воно забирає час, трохи вас затримає, бо хлопці вони соромляться", — каже Лариса Валова.

Навчання триває чотири тижні. Також наразі триває набір у наступну групу, долучитись можна подавши заявку на сторінках "Точка дотику" у соцмережах.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews