У Львові на Марсовому полі розпочався останній етап ексгумації старих поховань

29.02.2024 09:11   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Львові розпочався останній етап ексгумації тіл радянських солдатів на вулиці Мечникова. На території, що мала назву Марсове поле, розпочали розкопки похованих там тіл. Зараз там відгородили ділянку, на якій проводять роботи.

Як повідомив Суспільному керівник Меморіально-пошукового підприємства "Доля" Святослав Шеремета, напередодні розпочали перші роботи. Виявили ряди поховань та кам'яні надгробки, що були встановлені на могилах ще до створення радянського меморіалу.

За його словами, зараз досліджують лівий край поля. Окрім фрагментів тіл знайшли і надгробні камені. Вони були на могилах до того, як із Марсового поля створили радянський меморіал із уніфікованими мармуровими плитами.

"Просто скинуті, закопані в землю. Про що це говорить? Що в 1974 році, коли будувався меморіал радянською тоталітарною владою, ніхто не думав про загиблих, ніхто не думав, щоб належним чином увічнити їхню пам’ять", — зазначив Шеремета.

Це останній етап робіт на вулиці Мечникова, каже Святослав Шеремета. До цього, впродовж попередніх етапів ексгумації там знайшли понад 1000 фрагментів тіл.

"Ми досліджували територію трав’яного газону, це правої частини, де було ексгумовано 653 останки. З яких 26 – це останки загиблих Першої світової війни. Решта – це Друга Світова і повоєнний період. І після цього ми досліджували на місці центральної алеї, де було ексгумовано 211 останків у верхній частині і 268 останків в 16 криптах", — каже пошуковець.

Та додає, що коли усі фрагменти тіл звідси ексгумують — їх перепоховають на Голосківському кладовищі. А на полі військового кладовища облаштують меморіальний комплекс українських воїнів. Для цього оголошений архітектурний конкурс.

"Зареєстровано на архітектурному конкурсі понад 50 архітекторів, які опрацьовують пропозиції стосовно майбутнього вигляду цієї території як меморіалу. До 18 березня вони мають час, щоб опрацювати. Потім буде засідати журі, яке буде визначати переможця", — повідомила керівниця міського управління охорони історичного середовища Наталія Алєксєєва.

За її словами, попередньо планують завершити усі роботи із ексгумації на цій території до кінця весни.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews