Скандальний львівський постачальник заплатить понад пів мільйона грн штрафу військовим

12.03.2024 14:14   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Підприємство ТОВ “Профф”, гендиректора якого підозрюють у розкраданні бюджетних коштів, оштрафували за невиконання умов договору з військовою частиною.

Господарський суд Львівської області зобов’язав ТОВ “Профф” виплатити понад пів мільйона грн штрафу на користь київської військової частини. Підприємство не виконало умови укладеної угоди про постачання захисних хімічних костюмів — воно двічі переносило кінцеву дату поставки та врешті прострочило її на 40 днів, йдеться у рішенні суду, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень, пише LVIV.MEDIA.

За що оштрафували ТОВ “Профф“

За матеріалами справи, у квітні 2022 року одна з військових частин Києва уклала з ТОВ “Профф“ угоду про постачання захисних хімічних костюмів на суму 4,8 млн грн. Підприємство зобов’язалось поставити військовим костюми до 24 квітня, проте двічі продовжувало кінцевий термін — вперше до 24 травня, а вдруге — до 23 серпня 2022 року. При цьому фактично свою частину угоди ТОВ “Профф” виконало лише 3 жовтня, тобто через 40 днів після кінцевого терміну поставки захисних костюмів. Після цього військова частина подала позов до суду, вимагаючи стягнути з підприємства штраф на суму у понад пів мільйона грн за невиконання умов угоди.

Товариство намагалося виправдати тривалу затримку у поставці, посилаючись на форс-мажорні обставини, а саме воєнний стан та затримку з отриманням якісного матеріалу для костюмів. Також підприємство наполягало на тому, що сума штрафу надто велика, та просило суд зменшити його до 42 722 грн — суми прибутку, який воно отримало з продажу костюмів.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що ТОВ “Профф“, попри посилання на форс-мажорні обставини, не надало ніяких доказів чи пояснень, як ці обставини завадили йому виконати свої зобов’язання за договором. “Зважаючи на відсутність належного підтвердження існування форс-мажорних обставин, позивач двічі надавав згоду на продовження терміну поставки, що підтверджується укладенням Додатковою угодою №1 та Додатковою угодою №2 до Договору, але відповідач своєчасно не виконував свої зобов`язання“, — йдеться у рішенні суду.

У зв’язку з цим господарський суд Львівської області вирішив повністю задовольнити позов київської військової частини. ТОВ “Профф“ зобов’язали виплатити на користь частини штраф у розмірі 528 тис. грн. На це рішення суду товариство може подати апеляцію.

Про ТОВ “Профф“

До слова, ТОВ “Профф“ — це компанія, яка вже понад три роки постачає захисне спорядження для державних структур у кількох областях України. Зокрема, у 2022 році вони постачали спорядження на суму 11 млн грн для управління ДСНС у Києві, а також протигази на 12 млн грн для рятувальників у Київській області, та на 14 млн грн — у Хмельницькій області. У грудні 2023 року ТОВ “Профф“ стало переможцем близько 15 тендерів, проте у січні 2023 року перемогло лише в одному. Крім того, видання NGL повідомило, що у 2022 році Львівська міська рада та підпорядковані їй комунальні підприємства замовили у ТОВ «Профф» товари на понад 3 млн грн.

Затримання гендиректора підприємства

У січні 2024 року у Києві працівники СБУ затримали гендиректора компанії ТОВ “Профф“ Антона Олексина. Його підозрюють у розкраданні бюджетних коштів. Окрім нього затримали також його спільника — полковника ЗСУ. Разом вони збиралися заробити на відкаті під час закупівлі для військових.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews