У Львові стартувала акція з підтримки донування крові

14.03.2024 21:43   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Сьогодні, в День українського добровольця, у Львові стартувала акція «Наповнення», гасло якої: «Здавай кров — наповнюйся культурою!» Ініціатива триває до 14 квітня і пропонує донорам крові безплатне відвідування вистав, виставок, концертів та екскурсій у понад 30 культурних інституціях Львова та Львівщини.

«Наповнення» є нагодою підтримати військових і людей, які борються з важкими недугами, та водночас долучитися до актуальних культурних подій.

Взяти участь в акції можна, здавши кров у Львівському обласному центрі служби крові (Пекарська 65) або у Міському банку крові Першого територіального медичного об’єднання Львова (Миколайчука 9). Після забору крові донор(ка) отримує перелік закладів культури й актуальних подій — і може обрати, куди піти. Це 30 закладів культури Львова та Львівщини: музеї, театри, галереї, концертні зали, заповідники. Перелік установ та умови участі в акції тут: https://bit.ly/3Pj4bqg.

Про деталі акції сьогодні під час пресконференції у Львівському обласному центрі служби крові розповіли співорганізатори.

 «На моїх очах побратими втрачали життя, тому що їм не вистачило крові. Сьогодні донування крові — це наш з вами бойовий комплект. Маємо піклуватися про тих, хто нас захищає. Театр «І люди, і ляльки» дуже маленький, але затишний. Здавайте кров — і приходьте до нас на всі вистави абсолютно безплатно, я вам все покажу і розкажу», — поділився думками Олекса Кравчук, директор Театру "І люди, і ляльки", режисер, актор, військовослужбовець, волонтер.

Юлія Хомчин, директорка Інституту стратегії культури, закцентувала на тому, що «Наповнення» — це про вдячність, про об’єднання дієвців області й міста довкола спільної ідеї промоції донування крові, про те, що може робити культура як м’яка сила в нинішніх умовах. Акція, яку торік ініціював Інститут стратегії культури, відбувається вдруге, вона розширюється і масштабується.

Ірина Гаврилюк, директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА, наголосила на актуальності ініціативи, адже кожні кілька секунд люди потребують крові, особливо в Україні. Географія закладів культури Львівщини, які активно долучились до акції, широка: це і музеї у Самборі та Винниках, і заповідники в Нагуєвичах та Уричі («Тустань»), і музей, театр та солеварня у Дрогобичі.

Також участь у пресконференції взяли Софія Ліщинська, керівниця управління культури Львова, Арсеній Дісковський, комунікаційний менеджер Львівського органного залу, Захар Миляник, член опікунської ради Центру служби крові, депутат ЛОР, співініціатор акції, Ярослав Дяків, директор Львівського обласного центру служби крові, та Святослав Синюк, лікар-трансфузіолог, міський центр служби крові Першого територіального медичного об’єднання Львова.

Львівський обласний центр служби крові (Пекарська 65) робить забір крові з понеділка по п’ятницю, від 8:30 до 13:30; також у деякі суботи, про що завчасно повідомляють на фейсбук-сторінці: https://www.facebook.com/centrkrovi.lviv. Представників центру можна запросити й до своєї організації — для забору крові у певної кількості працівників колективу. Контакти: +38 050 334 65 47, +38 093 552 15 14. У Міському банку крові (Миколайчука 9) здати кров можна за попереднім записом. Телефон: +38 066 018 09 19.

Донорами можуть стати особи, віком від 18 до 60 років, без хронічних захворювань, які не хворіли та не вживали ліки протягом останніх 14 днів (антибіотики, противірусні, протизапальні), із нормальним артеріальним тиском. Більше інформації про те, як стати донором, як підготуватися: https://griml.com/HenS7 та на https://www.donor.ua/pages/category/1. Із собою слід мати документ, що засвідчує особу.

Організатори акції: Інститут стратегії культури, Львівська обласна військова адміністрація, Львівська міська рада, Опікунська рада обласного Центру служби крові, Львівський обласний центр служби крові, Міський банк крові 1 ТМО Львова та установи культури Львова й області. 

Ініціатива реалізовується за інформаційної  підтримки ЛНУ ім І. Франка та Національного університету «Львівська політехніка».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews