Червоноград на Львівщині перейменують на Шептицький

20.03.2024 17:20   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Місто Червоноград на Львівщині перейменують на честь Митрополита Андрея Шептицького.

Про це повідомив народний депутат України Роман Лозинський.

"Червоноград на Львівщині незабаром стане містом Шептицький! Таке рішення ухвалив щойно Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування. Остаточно зміну назви затвердить своїм голосуванням Верховна Рада", - написав Роман Лозинський на своїй сторінці у Фейсбук.

Історична назва Червонограда  із 1692 по 1951 роки була Кристинопіль. Місто назване на честь дружини його засновника Фелікса-Казимира ПотоцькогоКристини з роду Любомирських. 15 лютого 1951 місто булр передано СРСР на підставі радянсько-польської міжурядової угоди.

Митрополит Андрей Шептицький - видатний український діяч, меценат, представник українського шляхетного роду Шептицьких, предстоятель УГКЦ. У 1892 році він склав вічні обіти у Кристинопільському монастирі (належав до отців василіан), а також викладав тут філософію. Нині на території монастиря є його памʼятник. У Волсвині заснував Чин студитів, а також особисто профінансував будівництво дзвіниці.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews