Укрзалізниця заморозила проєкт будівництва нового терміналу на станції Львівщини

04.04.2024 18:45   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Чеська приватна залізнична компанія RegioJet вела переговори з «Укрзалізницею» про будівництво на станції Мостиська-2 пересадкового терміналу, що зміг би розвантажити вокзал у польському Перемишлі і пришвидшити запуск поїзда Київ - Берлін. Та «Укрзалізниця» загальмувала проект.

Запуск поїзда Київ – Берлін, який чеський залізничний оператор RegioJet анонсував на 2024 рік, опинився під питанням. Причина в тому, що проєкт будівництва пересадкового термінала на станції Мостиська II на сьогодні заморожений. Про це виконавчий директор компанії Якуб Свобода заявив у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

“Я б сказав, що зараз цей проєкт скоріше заморожений: у вересні минулого року ми надіслали Укрзалізниці відповідні передпроєктні розрахунки та технічні рішення, але відтоді жодних дій не відбулося. Ми хотіли б повернутися до нього так швидко, як це можливо. Плануємо обговорювати це питання з УЗ”, – розповів Свобода.

Він наголосив, що RegioJet задекларувала готовність інвестувати кошти в будівництво термінала. Перевагою запропонованого УЗ проєкту є швидкість його реалізації.

“За правильної організації процесу проєктування і будівництво пасажирської інфраструктури триватиме чотири місяці. Тобто якщо ми отримаємо сприяння з боку наших партнерів з Укрзалізниці, то вже в середині літа цього року наші поїзди зможуть доїхати до станції Мостиська II, а пасажири зможуть зручно і вигідно подорожувати як до Чеської Республіки, так і до Німеччини”, – сказав директор RegioJet.

Пересадковий термінал на станції Мостиська II, наголосив Свобода, зможе частково розвантажити вокзал у польському Перемишлі, наблизити запуск рейсу Київ – Берлін, а також розширити можливості для інших напрямків.

“Поточний маршрут (із пересадкою в Перемишлі. – Ред.) не має достатньої спроможності для тієї кількості пасажирів, які користуються цією лінією. Тож Мостиська II буде однозначно кращим варіантом, оскільки надасть змогу фактично подвоїти пропускну спроможність цього переходу”, – зазначив Свобода.

Він уточнив, що RegioJet отримала всі необхідні дозволи для проїзду поїздом до Німеччини територією Польщі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews