Гросмейстер зі Львова читає лекції російською мовою дітям з України в Іспанії

07.04.2024 14:02   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Український шахіст Василь Іванчук несподівано потрапив у мовний скандал.

Про це повідомила Анна Ковальська.

У місті Аліканте в Іспанії міжнародний гросмейстер Василь Іванчук читав лекцію дітям-біженцям з України, до яких також доєдналися й іспанські школярі. Однак відомий шахіст спілкувався російською. Це викликало неабияке обурення серед людей.

Незрозумілим залишається й те, для чого Іванчуку був потрібен перекладач з іспанської?! Як відомо, шахіст вільно спілкується англійською та іспанськими мовами.

У соцмережі люди активно обговорюють та коментують такий вчинок гросмейстера.

Василь Іванчук –  міжнародний гросмейстер. Народився 18 березня 1969 року в Копичинцях на Тернопільщині. Батько навчив Василя грати в шахи, коли тому було шість років. Розвитку логіки сприяла мама, вчителька фізики. Шахіст ще з дитинства мав чудову пам’ять, наприклад, пам’ятав усі партії рекордного матчу на першість світу – 48 партій.

У 16-річному віці став першим на юніорському чемпіонаті СРСР і посів третє місце в українській першості. Закінчив шаховий факультет Львівського інституту фізкультури.

Переміг у першості Європи 1986-1987 року серед юнаків, потім показав блискучий результат на відкритій першості Нью-Йорка 1988 року, де пройшов 9 турів без поразок і випередив Б. Ларсена, Е. Торре, Р. Бірна, Ф. Георгіу та інших гросмейстерів.

Усього за три роки (1989–1991 рр.) Іванчук буквально ввірвався в шахову еліту, ставши за рейтингом третім шахістом світу.

У 1990 році він очолив збірну СРСР на Всесвітній олімпіаді в м. Новий Сад, ставши чемпіоном шахових Олімпіад.

Віце-чемпіон світу за версією ФІДЕ 2002 року. Чемпіон Європи 2004 року. Чемпіон світу з бліцу 2007 року. Чемпіон світу зі швидких шахів 2016 року. Триразовий переможець супертурніру в Лінаресі. Чотириразовий переможець шахових олімпіад: 1988 і 1990 років у складі збірної СРСР, 2004 і 2010 років — збірної України.

Один із найсильніших українських шахістів усіх часів, у 1990–2000-х роках входив у десятку найкращих шахістів планети. На думку фахівців, один із «геніїв шахів».

25 грудня 2011 року у Львові Василь Іванчук відкрив свій шаховий клуб-школу для дітей віком від 5 до 16 років.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews