У Львові просять скасувати результати конкурсу на меморіал Героїв України

25.04.2024 20:28   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Львові створили звернення щодо скасування результатів архітектурного конкурсу на Меморіальний комплекс військових поховань Героїв України. Цей відкритий лист підписали деякі військовослужбовці, митці, художники, музиканти та інші. У міськраді погодилися передати пропозиції архітекторам на доопрацювання.

Про це дізнавалося Суспільне.

Художниця Іванна Крип'якевич-Димид – мати загиблого військовослужбовця. Її син Артемій Димид загинув в боях на Херсонщині і похований на Марсовому полі у Львові, де планують звести меморіал. Жінка розповідає про свої зауваження до фінального ескізу, який переміг у конкурсі.

"Зараз є центральна алея, поховання всі є справа. Зліва чомусь в проєкті вирішено зробити парк. Війна не закінчена. Будуть привезені ще сотні тіл з деокупованих територій. Друзі, давайте почекаємо рік-два. В цьому проєкті пам’ятник невідомому солдату чомусь стоїть біля туалету, біля інформаційного центру. Тобто він не є пошанований", — каже Іванна Крип'якевич-Димид.

Жінка підписала відкритий лист-звернення щодо скасування результатів архітектурного конкурсу. І надає свої пропозиції щодо майбутнього меморіального комплексу.

"В мене така пропозиція – я бачила отакого ангела. Ангел з дірою всередині. Це є ангел Сальвадора Далі. В нього нема обличчя. В нього замість обличчя такий дивний трикутник. Ангел є в традиції юдейській, ангел є в традиції мусульманській, ангел є прийнятний для римо-католиків, для православних, для всіх християнських конфесій, для протестантів. Тому що ми маємо справу з міжконфесійним кладовищем", — говорить мати загиблого військового.

Тероборонівець Тарас Іщик був членом дорадчої ради архітектурного конкурсу. Він також має зауваження стосовно ескізу, що переміг.

"В цьому проєкті розміщується, наприклад, три меморіали. Це – меморіал воїнам УПА, меморіал воїнам Українських січових стрільців і могила невідомого солдата, яка має бути в цьому проєкті. Відповідно, ці меморіали будуть між собою конфліктувати, тому що вони є рівноцінними. Є зауваження стосовно наявності військової символіки, тобто прапорів видів і родів військ. Це якраз те, що відрізняє військовий цвинтар від цивільного.", — зазначає військовослужбовець 103 бригади тероборони.

Як повідомляли у Львівській міській раді, на конкурс подали 27 робіт. Переможцями стала команда архітекторів з Хмельницького. Цей проєкт – це концепція, яку ще будуть доопрацьовувати. У Ратуші вже відбулася перша зустріч родин загиблих з представниками міськради, каже головний архітектор Львова Антон Коломєйцев:

"Найбільше питань є до самої зони поховань – як будуть виглядати доріжки, проходи. Чи можна влаштувати місця для сидіння, яким чином вони мають виглядати. Власне, саме питання оформлення козацького хреста з таблицями, матеріали. Так само підтримали загалом намір створити зупинку трамвая безпосередньо там, адже багатьом людям потрібно буде дістатися до меморіалу".

За словами Антона Коломєйцева, чітких термінів реалізації проєкту та кошторису наразі немає.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews