Частину ландшафтного заказника біля Львова заклали в іпотеку, - ЗМІ

01.05.2024 21:51   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Розслідування обставин незаконної приватизації заказника триває уже три роки.

Понад 2,7 гектари території ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща» біля Львова перереєстрували на приватну компанію і заклали в іпотеку. Раніше приватизацію цієї ділянки дозволила сільрада сусіднього зі Львовом села Рясне-Руське, але прокуратура оскаржила законність такого рішення. Проте через передачу ділянки в іпотеку розслідування цієї справи і повернення ділянки у комунальну власність може затягнутися, ідеться у матеріалі NGL.Media.

Передачею ділянки в іпотеку уже зацікавилась поліція, а державній реєстраторці, яка раніше переоформила землю на приватну компанію, уже анулювали ліцензію.

Як взагалі стала можливою приватизація заказника?

Нагадаємо, що перед приєднанням до Львова у 2020 році сільради навколишніх сіл масово і безкоштовно роздавали земельні ділянки. Ситуація з Рясне-Руською сільрадою набула найбільше розголосу, бо там роздали понад 60 гектарів, у тому числі частину ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща» загальною площею 15,4 га.

Ділянки отримали переважно гаражно-будівельні кооперативи, створені за кілька тижнів до рішень сільради про виділення землі. Журналісти з’ясували, що більшість цих кооперативів заснували близькі до працівників сільради люди.

У квітні 2021 року поліція відкрила кримінальну справу про незаконну приватизацію землі. На час розслідування, яке триває й досі, на ділянки наклали арешт, щоб нові власники їх не перепродали, і не ускладнили таким чином процес повернення землі у комунальну власність. Однак деякі власники землі почали скасовувати арешти в судах.

Паралельно вони також оскаржили рішення Львівської обласної ради про сам факт створення ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща». Зараз ця справа розглядається Верховним Судом.

Поки триває розслідування обставин безкоштовної роздачі землі, прокуратура намагається повернути земельні ділянки у комунальну власність Львова. Для цього вона звертається до Господарського суду Львівської області, де просить скасувати право приватної власності на ці землі. Так, в одній з таких справ торік прокуратурі навіть вдалося повернути громаді 2,5 га землі, а в іншій повернули ще 21,5 га біля заказника.

Однак з іншими земельними ділянками, які розташовані безпосередньо на території ландшафтного заказника справи складніші. Рух у декількох господарських справах призупинили, поки не буде рішення Верховного Суду у справі про законність створення облрадою заказника «Торфовища Білогорща».

Паралельно власники земельних ділянок починають перереєстровувати ділянки на інші компанії, а це значно ускладнює їхнє повернення у комунальну власність.

Як розвивається ситуація зараз?

Ще у грудні минулого року Галицький районний суд Львова скасував арешт на три земельні ділянки біля Львова, які колишня Рясне-Руська сільрада безкоштовно передала ТзОВ «Галтекс-Брухт». А вже 3 січня цього року державна реєстраторка Белзької міської ради Наталія Лободинець перереєструвала ці земельні ділянки на нового власника – ТзОВ «Амальфі-Про».

Прикметно, що у квітні 2024 року «Галтекс-Брухт» став співвласником «Амальфі-Про» і , тож ділянки, по суті, змінили власника лише на папері.

Уже за кілька днів після реєстрації права власності на земельні ділянки, які раніше належали «Галтекс-Брухту», компанія «Амальфі-Про» передала їх в іпотеку 40-річному Павлові Гарбузу з Ковеля і . Згідно з договором про іпотеку і , «Амальфі-Про» взяла у Павла Гарбуза позику у 300 тис. грн. І поки компанія не поверне йому гроші, земельні ділянки не зможуть змінити власника.

Загальна площа цих ділянок 3,5 га, причому найбільша з них (2,7 га) розташована на безпосередньо на території ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща». 10 січня 2024 року Залізничний районний суд знову наклав на неї арешт, а 12 січня арештував і дві сусідні ділянки.

У лютому цього року Франківська окружна прокуратура Львова звернулась до Мін’юсту з проханням перевірити законність дій держреєстраторки Наталії Лободинець, яка переоформила право власності на ці ділянки. Комісія Мін’юсту дійшла до висновку, що реєстраторка діяла з суттєвими порушеннями процедури. Зважаючи, що це виявилось уже не першим порушенням Лободинець, комісія прийняла рішення анулювати її ліцензію держреєстраторки. Обставини перереєстрації розслідує і львівська поліція.

ТзОВ «Галтекс-Брухт» засноване 10 років тому у Львові одеськими підприємицями Мариною Виценко та Оксаною Батуєвою. У 2021 році співзасновниками компанії стали також ГБК «Автобудгараж» та ГБК «Автомеханік», які безкоштовно отримали землю від Рясне-Руської сільради. Зараз обох ГБК уже нема серед засновників «Галтекс-Брухту», проте директором компанії залишається Микола Бутенко – керівник «Автобудгаражу» та «Автомеханіку».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews