Місцеві депутати прикордонних сіл Львівщини просять скасувати спецдозволи

05.05.2024 23:39   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Депутати Хирівської міськради просять скасувати обмеження для жителів прикордоння й переглянути норми спецдозволів для в’їзду, перебування і проживання в п’ятикілометровій смузі. Вони звернулися з таким проханням до президента, голови уряду, Прикордонної служби та голови Львівської військової адміністрації.

Суспільне поспілкувалося з жителями одного з прикордонних сіл і очільницею Хирівської міськради.

Мешканці села Терло — одні з тих, які на загальних зборах виступили проти спецдозволів для жителів прикордоння. Йдеться про внесення змін до постанови уряду "Про прикордонний режим" і введення обмежень щодо вільного в’їзду, перебування, проживання, провадження робіт й пересування осіб у прикордонній смузі.

Мешканка Терло Галина Терлецька каже, що відмовляється оформляти спецдозвіл як й інші жителі села:

"Для чого нам перепустки – це є приниження нашої гідності. В нас, наприклад, внизу немає магазину. В нас привозять хліб, продукти, вони відмовляться, як людям вижити. Виходить, син приїжджає додому до батьків, він повинен брати дозвіл до 10 днів – державна прикордонна служба дає дозвіл".

"Штрафи будуть людям. За що? За те, що я тут живу, мене ще й штрафувати! І навіть як взяти в бізнесі — який бізнесмен захоче тут працювати, як йому треба скільки тих дозволів? Чи навіть я на поле маю йти робити, то я маю брати дозвіл на заставі, що я хочу там молотити чи я хочу сіяти за 10 днів. Навіть пожежна чи надзвичайна їдуть – за годину їм треба повідомити. То за годину той з інфарктом вмре, хата згорить, хіба попіл позбирають потім", — розповідає місцевий житель Михайло Рудавський.

Жителів села Терло підтримали депутати Хирівської міської ради. Цього тижня відбулася сесія, на якій депутати прийняли звернення: просять скасувати спецдозволи й не застосовувати обмеження до місцевих жителів. Окрім села Терло, до Хирівської територіальної громади належить ще три села з п'ятикілометрової прикордонної зони.

"Звернулися, одноголосно, депутати зібрались активно і звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів України, Державної прикордонної служби про внесення змін до постанови 1292 від 7 грудня 2023 року "Про впорядкування прикордонного руху". Бачення таке, що постанова мала б поширюватися на кордон з Білоруссю і Росією, але не на кордон з Європейським Союзом", — каже голова Хирівської міської ради Мирослава Королюк.

Спецдозволи видає Держприкордонслужба. Наразі у Львівській області видали понад 900 спецдозволів, повідомила речниця прикордонного загону Олександра Кучковська. Аби отримати дозвіл, потрібно звернутися у Львівський прикордонний загін. За порушення правил перебування і за правила прикордонного режиму є адміністративна відповідальність, мінімальний штраф — 850 гривень.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews