Як у Львові майже сто років тому радили готувати каву
Опубліковано : Іванна Капустянська
Сьогодні знову, гортаючи давню періодику у пошуках кавової недільної цікавинки, знайшов цікавий допис про те, як у Львові майже сто років рекомендували готувати добру каву. Разом з незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, хочу поділитися своєю газетною знахідкою.
Ця розкішна стаття була надрукований в в газеті “Народна справа” від 21 лютого1932 року. Для збереження атмосферності залишаю текст без змін і правок.
Куховарські поради. Добра кава
На 4 горнятка доброї кави треба змолоти 3 дека доброї, зернистої кави. Її всипається до чистої посуди, в якій нічого більше не вариться, тільки каву. На неї вливається кипячої чистої води і мішається через 5 до 10 мінут на боці кухні, аби натягнула добре сили. Пізніше цідиться через чисте цідилко і мішається з молоком та сметаною.
Замість правдивої зернистої кави можна ужити меленого спаленого на блясі жита або ячменю. Ще ліпше, як перед тим жито або ячмінь намочиться і тримається через кілька днів в теплі, або зачало кільчити та тоді пражиться на кухні. Це є так звана солодова кава.
Кава зі збіжжа не має такого приємного запаху, як правдива кава, але за це вона дуже здорова. Бо правдива кава шкодить здоровлю, особливо на серце.
До кави додає ще дехто цикорії, або паленої жолуді, лубіну чи навіть гороху. На шклянку кави треба розтерти одно зерно праженого гороху, жолуди або лубіну.
Не впевнений що зараз ми б дослухалися до цих порад, але перейнятися кавою атмосферою старого Львова нам таки вдалося.
Джерело: Куховарські поради. Добра кава // Народна справа. – 1932. – 21 лютого (Ч. 178). – С. 8.
Джерело: LvNews