Львівські кардіохірурги пересадили серце захиснику Василю Ципівку

21.05.2024 11:51   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Кардіохірурги Львівської лікарні святого Пантелеймона пересадили серце військовому Василю Ципівку, в якого після важкого поранення розвинулася серцева недостатність. Щоб виконати операцію, фахівці з пацієнтом та всім необхідним обладнанням поїхали за 600 км — в Балту Одеської області, адже саме там знайшли донора для Василя. Через два тижні після операції захисника виписали з лікарні.

Як Василь Ципівко почувається після операції, повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

49-річний Василь Ципівко з селища Шкло, що на Львівщині, доєднався до війська ще на початку повномасштабного вторгнення — у березні 2022 року. Служив стрільцем. Під час оборони позицій у вересні 2023 року поруч із військовим розірвався боєприпас. Василь отримав важке поранення. Чоловік пройшов лікування, проте його самопочуття раптово погіршилося.

"Тяжко було йти – задихався. Паморочилося в голові, тиск був тільки понижений — 60 на 80, плями чорні літали, я міг впасти. Шнурівки, щоб зашнурувати, не міг зігнутися", — пригадує Василь Ципівко.

Після проведення обстеження лікарі з’ясували, що у чоловіка вроджена вада серця — дилатаційна кардіоміопатія, про яку він не знав. Спровокувало загострення важке поранення захисника. Так як консервативне лікування Василю не допомагало, потрібна була трансплантація серця. Донора знайшли в Одеській області. Там і була зроблена пересадка, розповідає керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця Роман Домашич.

"Зараз авіація не літає медична, а серце живе поза людським організмом 4 години. За цей час потрібно встигнути як доставити серце, так і його пришити, запустити. Донор був у місті Балта, тому ми прийняли рішення взяти пацієнта, взяти усе необхідне обладнання, команду і поїхати пересадити. Донор був молодий чоловік, 32 роки, який отримав черепно-мозкову травму в ДТП, було констатовано смерть головного мозку", — каже Роман Домашич.

Трансплантацію львівські кардіохірурги виконали в місті Балта Одеської області — на базі міської лікарні. Операція тривала п’ять годин і минула успішно. Вже на наступну добу після пересадки лікарі разом із пацієнтом повернулися до Львова. А на другий день Василь почав ходити.

"Не міг пройти і метрів п'ять, а зараз бігаю сходами вверх-вниз. Ходжу сам, встаю. Я не очікував такого. Я йшов на операцію так, як на війну, мені вже було все одно, ну а зараз вдячний дуже сильно їм, вони постаралися. Я дуже вдячний родині донора, що віддали, і щоб знали, що їхнє серце ходить", — говорить Василь Ципівко.

20 травня через два тижні після трансплантації захисника виписали з лікарні. Це була десята пересадка серця, яку здійснили хірурги лікарні святого Пантелеймона цього року.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews