Через байдужість Львівської міськради укриття для проведення НМТ облаштували лише на 45%

28.05.2024 20:27   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Львівська міська рада знехтувала рекомендаціями облаштувати всі пункти для НМТ в укриттях. Одинадцятикласники шкіл міста тепер переривають складання тестів на час повітряних тривог.

Більшість школярів Львова цьогоріч складають Національний мультипредметний тест не в укриттях, а у звичних класах. Укриття для проведення НМТ облаштували лише у 15 з 43 наявних пунктів тестування у Львові. У решті пунктів під час повітряної тривоги дітям доводиться припиняти тестування і спускатись в укриття. Якщо ж тривога триватиме надто довго — майбутнім абітурієнтам доведеться переносити іспит на інший день, пише LVIV.MEDIA.

Для більшості учнів, написання НМТ є суттєвим стресом. Це перший серйозний іспит, від якого залежить подальша доля абітурієнта. Однак до цих переживань в умовах воєнного стану додається ще один фактор: школярі не знають — чи вдасться їм написати тест сьогодні, чи доведеться його перескладати і переживати ще раз. Така ситуація ставить випускників шкіл у нерівні умови: хтось має гарантію, що зможе дописати свій тест, а для когось успіх залежить від активності ворожої авіації.

Ще у березні цього року на у Львівській ОВА повідомили, що цьогоріч учні мають складати Національний мультипредметний тест в сховищах. Таким чином, школярі мали б не відриватись від тестування у випадку повітряної тривоги. Чому склалася така ситуація з укриттями у Львові, та що робитимуть ті учні, які складатимуть НМТ в пунктах без обладнаних сховищ дізнавався LVIV.MEDIA.

Тестування триває чотири з половиною години та проходить за комп’ютерами. Відтак, укриття в яких проводитимуть тест, мали б бути забезпечені, зокрема, дротовим інтернетом та хорошою вентиляцією. Проте, за даними директора обласного департаменту освіти Олега Паски, у Львові безпечні умови для НМТ забезпечили лише на 35%. В інших громадах області належні укриття забезпечили у 81% пунктів тестування.

“Укриття не підлаштовані під НМТ, тому ці пункти працюватимуть у звичайному режимі. Тобто, якщо буде тривога — переривається тестування і діти мають йти в укриття ”, — зазначив Олег Паска.

Раніше у зверненні Олега Паски ішлося, що якісне складання НМТ можливе лише в укриттях, і тому усім громадам необхідно такі укриття обладнати: “Уявіть себе на місці випускника. Тільки починається НМТ і тут звучить тривога. В такому випадку одинадцятикласник повинен пройти в укриття і бути там до завершення тривоги. Є два варіанти продовження цієї ситуації: або випускник під час нетривалої тривоги буде сидіти і хвилюватися чи правильно він закрив тест, чи збереглись дані. Якщо ж тривога буде дуже довгою, то прийдеться складати НМТ в інший день”, — зазначив він

Натомість начальник управління освіти Львівської міськради Андрій Закалюк вважає інакше:

“Я не впевнений, що укриття, навіть якщо хороше, це добре місце для психоемоційного стану дитини при здачі тесту”.

За даними Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, на основну сесію Національного мультипредметного тесту зареєструвались 23 686 випускників Львівщини, яких приймають загалом 70 пунктів тестування у закладах освіти. У Львові облаштували 43 пункти тестування, з яких всього 15 мають відповідні укриття, аби проводити в них НМТ.

Андрій Закалюк розповів LVIV.MEDIA, що складати НМТ в укриттях було лише рекомендацією, саме тому більшість львівських школярів писатимуть тестування не в сховищах, а у класах: “Національний мультипредметний тест вже йде третій рік у часі війни. Минулого року, позаминулого року, він проходив у звичних класах. Немає вказівки Українського центру оцінювання якості освіти проводити власне в укриттях — це перше. Друга річ — треба мати потужності та ресурси це все повністю забезпечити. Ми все-таки схилилися до думки, що немає потреби в цьому абсолютно”.

Також начальник управління освіти ЛМР додав, що шкільні укриття у Львові слугують і для мешканців міста, тож це ще одна причина, щоб не проводити НМТ в укриттях: “У випадку обстрілів в укриття можуть зайти мешканці. Коли ми у цих школах закриємо їх для проведення тестування, напевно, що це буде не добре. З міркувань безпеки, ми вирішили, що більша частина буде проходити в класах”, — зазначив Закалюк.

Директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк розповіла, що для того, аби обладнати укриття для НМТ, у першу чергу слід було провести до них дротовий інтернет: “На це треба було дати кошти для проведення дротового інтернету, на дооблаштування цих укриттів, тому що діти пишуть тест чотири з половиною години і на Wi-Fi вони не напишуть, а Львівська міська рада не виділила цих коштів і тому школи майже не облаштовані”, — пояснила Лариса Середяк. Крім того, додала, що ситуація краща у ВНЗ та колежах, які теж є в переліку пунктів тестування для школярів Львова. Вони, маючи власні кошти, сховища для складання НМТ таки облаштували. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews