На якому етапі рекультивація Грибовицького сміттєзвалища

31.05.2024 14:04   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Вісім років тому, у 2016 році, внаслідок пожежі та обвалу на Грибовицькому сміттєзвалищі загинули четверо людей. Після цих подій в місті розробили проєкт з рекультивації полігону та будівництва сміттєпереробного заводу. Наразі фахівці закінчують технічну фазу робіт з рекультивації сміттєзвалища. Її мають завершити до липня.

Після цього "купол" накриють родючим шаром ґрунту та висадять дерева.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Грибовицький полігон експлуатували з 1957 до 2016 року. За словами керівника відділу реалізації проєктів ЛКП "Зелене місто" Назарія Кирилейзи, після того як сталася пожежа із подальшим зсувом сміття об'ємом 100 тисяч м³ і загинули люди, жоден сміттєвоз на територію не заїжджав. Після цих подій розробили проєкт комплексного поводження з ТПВ. Туди увійшли рекультивація полігону, очистка фільтрату і будівництво сміттєпереробного заводу.

"Рекультивація полігону поділена на дві фази. Перша фаза – технічна рекультивація — має закінчитися наприкінці липня цього року. За цей час маємо завершити перепрофілювання і терасування тіла полігону, щоб унеможливити в майбутньому зсув. “Купол” полігону вже покрили мембраною, щоб запобігти просочуванню опадів ззовні та потраплянню полігонних газів у повітря. Також прокладено систему відведення дощової води та забору фільтратів. А 33 вертикальні свердловини забирають газ, що утворюється на полігоні, відтак з нього виробляють електроенергію", — пояснює Назарій Кирилейза.

Після завершення технічної рекультивації на полігоні планують розпочати другу фазу робіт. Тоді фахівці мають повністю накрити полігон родючим шаром ґрунту і посадити зелені насадження. Ці роботи триватимуть орієнтовно до березня 2025 року.

"Ще мінімум 5 років буде утворюватися фільтрат. Його ми будемо продовжувати очищати нашими установками, адже після очистки він стає водою, яку можна використовувати на полив рослин. А у майбутньому Грибовицький полігон стане суцільною зеленою зоною як сквер. Відтак після усіх цих робіт наші нащадки не будуть знати, що тут був якийсь полігон. Це буде паркова зона, де можна буде відпочивати", — каже посадовець.

Паралельно триває будівництво сміттєпереробного заводу. Назарій Кирилейза додає, що будівельна частина заводу вже виконана на 63%, а загалом весь проект разом з обладнанням реалізували на 43%.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews