Громадський транспорт Львова: що кажуть львів’яни та фахівці про якість перевезень

15.06.2024 21:08   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Зараз у Львові працює три види громадського транспорту. Окрім автобусів діє електротранспорт – трамваї та тролейбуси. Від початку 2024 року перевізникам у Львові виписали штрафів на понад 700 тисяч гривень. Найбільше порушень зафіксували через недотримання графіків руху та недостатню кількість транспорту на маршрутах. 

Суспільне дізнавалося, що думають львів’яни, фахівці та чиновники про якість перевезень у місті.

Підприємство "Міра і К" — серед тих, які отримали найбільше штрафів. Компанія забезпечує маршрути №7, 11, 14, 25 та 27. Іван Велійка каже, що наразі роботу покращили і все виправили:

"В нас зараз якщо штрафи поступають, це в основному по 27 маршруту, тому що там є певні збої в роботі. Але на сьогодні підприємство вже повністю забезпечило планову кількість машин на даному маршруті. Це чисто виробничі проблеми. Перше питання – це застарілі парки у транспортних підприємствах. Машини можуть бути в наявності, але їх не випускають, тому що вони технічно несправні, підлягають ремонту і перебувають у процесі ремонту. В той момент відбуваються збої в плановій кількості машин. Відповідно, коли є перевірка, це виявляється і підприємство штрафується".

За словами директора департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олега Забарила, штраф за менш ніж 80% транспорту на маршруті — 1700 гривень.

"Ми маємо можливість моніторити роботу перевізників по системі GPS. Якщо перевізник випускає на маршрут менше ніж 80% планового кількості рухомого складу — ми штрафуємо. Розмір штрафу — 1700 гривень за один день такого порушення", — каже Олег Забарило.

За його словами, працівники департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури перевіряють також фізичний і санітарний стан транспорту на кінцевих зупинках.

У Львові працюють шість перевізників – одне комунальне підприємство, решта приватні. Пів року тому запрацювала система електронного квитка. За словами Олега Забарила, це допомогло вивести доходи з тіні. Наразі 19% пасажирів розраховуються готівкою, решта користуються банківськими картами або "ЛеоКартом".

"Якщо говорити по прикладу нашого АТП-1, то виручка підприємства зросла з 32 мільйонів до 46 мільйонів. Це дало можливість підприємству виплачувати прозору заробітну плату водіям, сплачуючи усі необхідні податки. Зросла суттєво заробітна плата і щомісяця два з половиною мільйони гривень податку з доходів з фізичних осіб сплачуємо додатково до міського бюджету", — каже Олег Забарило.

Іноді з електронною оплатою виникають проблеми, розповідає співвласник компанії-перевізника Іван Велійка:

"Була хакерська атака, як нам пояснювали, в квітні на саму систему, тобто на програмне забезпечення. До сьогоднішнього дня по одній даті за восьме квітня даних підприємства немає, що вони заробили? Така сама справа по чотирьох днях березня, тобто даних немає, відшкодувань немає. Трьом підприємствам місто заборгувало близько чотирьох мільйонів гривень".

Оскільки в транспорті працює змішана система оплати, наразі всі гроші приходять на рахунок оператора і він перераховує їх підприємству. Це перехідний етап — у майбутньому місто планує перейти на оплату за кілометраж незалежно від кількості пасажирів, каже засновник ГО "Зручне місто" Юрій Тер-Арутюнян:

"Скільки перевізник виконав рейсів за день, кожен рейс оплачено, незалежно чи він їхав переповнений, чи порожній. Це покращує ситуацію — таким чином водій не переживає, що він їде без пасажирів, не прогулює ті рейси, не сходить з маршруту раніше, вони не роблять перегони між собою через конкуренцію. Відповідно, всі їздять за графіком, для пасажира це набагато краще".

Зараз у Львові працює три види громадського транспорту. Окрім автобусів діє електротранспорт – трамваї та тролейбуси.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews