Львів’янин намагався підірвати завод з виробництва безпілотників

23.07.2024 10:20   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Громадянин України Євгеній Іванов, 1984 р.н., заочно підозрюється у низці злочинів проти національної і громадської безпеки. Чоловік є уродженцем і колишнім жителем Харківської області, але тепер проживає у російському місті Бєлгород.

Не пізніше січня 2024 року співробітник головного управління генштабу збройних сил РФ Юрій Сизов залучив Іванова до діяльності на шкоду Україні. Він, у свою чергу, завербував давнього знайомого, який мешкає у Львові, на прізвище Борисенко. Цей чоловік працював на ТОВ «НВП «Атлон Авіа». Підприємство виробляє безпілотні літальні апарати, повідомляє “Судовий репортер”.

Борисенко саме був нещодавно звільнений і ображався на колишнього роботодавця. Тому погодився за 40 тисяч доларів влаштувати вибух на підприємстві. Іванов передав Борисенку саморобні вибухові пристрої, заховані у картонні упаковки «Наш сік» і чорний рюкзак Nike. Рюкзак із вибухівкою до Львова на авто привіз житель міста Суми, який не знав про злочинний план.

1 лютого 2024 року близько 20 години Борисенко зайшов на підприємство, скориставшись магнітним ключем, який не здав, коли його звільнили. Рюкзак із двома пачками «соку» він поклав у гардеробній кімнаті. Вибухівка була запрограмована спрацювати 3 лютого о 4 годині ранку. 2 лютого о 21 годині Борисенко знову зʼявився біля підприємства, щоб покласти ще два вибухові пристрої в іншому місці, але помітив правоохоронців. Побоюючись викриття, чоловік заховав сумку з вибухівкою у дворі сусіднього будинку і втік із місця злочину.

Вибухівка у гардеробі підприємства не спрацювала, оскільки її завчасно виявили і знешкодили. 3 лютого Борисенка затримали і він погодився на співпрацю з правоохоронним органами.

Факт затримання виконавця приховали від його кураторів і 18 лютого він імтував закладання вибухівки. Правоохоронці інсценували підрив та спалення приміщення. Росіянин, думаючи, що завдання виконано, за посередництва Іванова надіслав Борисенку 40 тисяч доларів.

Окрім грошової винагороди, куратор пообіцяв Борисенку безпеку за межами України, а саме, що його буде переправлено на територію РФ. За домовленостями, чоловікові дозволили взяти з собою ще одну особу і таким став чоловік, який також співпрацює з правоохоронними органами. До організації незаконного перетину кордону був залучений колишній житель прикордонного села в Харківській області і його односелець, чия хата стояла майже на кордоні. Чоловік мав відвести «клієнтів» за хату і показати як убрід по річці перейти кордон.

Однак цей план не вдалося довести до кінця. Племінник селянина мав із Харкова машиною доставити Борисенка і його товариша. Але 23 лютого цей автомобіль потрапив у ДТП на одній з вулиць Харкова.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews