Чотири елементи зі Львівщини внесли до списку нематеріальної культурної спадщини України

25.07.2024 18:20   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

До нематеріальної культурної спадщини України внесли городоцький шов, культуру споживання засипаної капусти, традицію створення бойківської писанки булавкою та традицію дзвонарства у Львові. Відповідний наказ підписав в.о. очільника Міністерства культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської ОВА.

Засипана капуста родом з Гніздичівського краю (колишній Жидачівський район Львівщини). Її готують як у будні дні, так і на свята. Полюбляли таку капусту Іван Франко, митрополит Андрей Шептицький та колекціонерка й експертка з української вишивки Ольга Бачинська.

Особливістю дзвонарства у Львові є те, що саме воно об'єднує різні релігійні громади міста. Дзвонарство — прояв, який історично побутував та побутує, представляючи живу спадщину міста.

null

В основі орнаменту бойківської писанки булавкою був хрест. Бойківська писанка — важлива частина місцевої та регіональної ідентичності.

Городоцький шов або городоцький стіб називають вишитим праписьмом. У ньому є шви, які називають "драбинками" та "кривульками". Мала батьківщина цього шва — місто Городок Львівського району.

Раніше у перелік нематеріальної культурної спадщини України увійшли такі елементи зі Львівщини:

мистецтво виготовлення яворівської дерев’яної забавки;
традиція приготування яворівського пирога;
створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі;
Надсянська говірка на Мостищині;
мистецтво виготовлення глинянського візерункового текстилю.

"Внесення елементів до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини — це своєрідна гарантія, що держава докладе усіх зусиль, аби зберегти, популяризувати та захистити ці традиції нашого краю", — повідомляють у Львівській ОВА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews