Поради щодо зберігання лікерів для збереження їхніх смакових якостей

28.08.2024 03:25   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Концентровані та насичені цукром алкогольні напої доволі стабільні та невибагливі, але все ж таки потребують певних умов зберігання. Без цього лікер може швидше змінити або втратити смак та аромат. Особливо це стосується алкоголю, до складу якого входять вершки, молоко та яйця.

Основні умови тривалого зберігання лікерів

Приміщення, де стоїть лікер, повинні відповідати таким вимогам:

  • температура від 15 до 20°С, без різких перепадів;
  • помірна вологість, приблизно 85%;
  • відсутність світла або хоча б прямих сонячних променів, що можуть негативно вплинути на структуру напою, особливо в прозорих пляшках;
  • можливість вертикального зберігання — для запобігання контакту рідини з пробкою, що може змінити смак.

Як зберігати різні види лікерів

Існують різні за консистенцією, кольором та вмістом цукру алкогольні напої. Тому вони потребують особливих умов зберігання. Йдеться про алкоголь у закритих пляшках.

Оскільки кремові лікери містять продукти, що швидко псуються, у них найменший термін придатності. Зберігати їх потрібно в холодильнику або спеціальній винній шафі з можливістю регулювання температури. Також лікер не варто переохолоджувати. Це так само шкідливо, як і підвищена температура. Оптимальний температурний режим — 10–12°С.

Відомі рекомендації виробників щодо зберігання деяких кремових лікерів до відкриття пляшки:

  • Baileys Irish Cream — 2 роки;
  • Mozart Cream Liqueurs — 5 років;
  • Kahlua — 4 роки.

Фруктові лікери з високим вмістом кислот найміцніші та невибагливі до умов зберігання. Тому можна тримати їх за кімнатної температури за умови вільного доступу повітря та захисту від прямих променів світла. Трав’яні лікери також допускається зберігати за кімнатної температури, але не так довго, як фруктові, тому що настояна на рослинах рідина може втратити свої властивості.

Як зберігати відкриті пляшки з лікерами

Після відкриття термін придатності алкогольних напоїв скорочується — і може становити від місяця до пів року. Перш ніж залишити відкритий лікер на зберігання, потрібно впевнитися, що пробка щільно прилягає. Якщо є сумніви в цьому, можна замінити стандартну на вакуумну.

Також потрібно захистити напої від доступу прямих сонячних променів, тому що під їхнім впливом у відкритій пляшці лікер буде не лише міняти колір та смак, але й випаровуватися. Проте не всі алкогольні напої радять зберігати в холодильнику. Деякі види від низької температури можуть стати надмірно густими.

Кремові лікери можна зберігати після відкриття не довше тижня, а в холодильнику — до одного місяця. Фруктові напої краще залишити у прохолодному місці, але термін їхньої придатності скоротиться до 6 місяців. До того ж вони схильні до окислення за доступу повітря. Трав’яні лікери в холодильнику можна тримати до двох років.

null

Перед вживанням раніше відкритого алкогольного напою потрібно добре роздивитися вміст пляшки. Зміна консистенції та кольору, поява клаптиків, помутніння говорить про те, що лікер зіпсований.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews