Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор, оглядач

Дослідники США знайшли ймовірне місце запуску нової ракети РФ з ядерним двигуном

03.09.2024 16:03   Джерело: LvNews
Автор : Іванна Капустянська

Двоє американських дослідників заявили, що вони визначили ймовірне місце розміщення в Росії нової крилатої ракети з ядерним двигуном 9M370 "Буревісник", яку Путін рекламував як "непереможну".

Про це повідомляє агентство Reuters.

Двоє науковців ідентифікували будівельний проєкт, розташований неподалік сховища ядерних боєголовок, який відомий під двома назвами — Вологда-20 і Чобсара. Для цього вони використовували зображення Planet Labs, зроблені 26 липня 2024 року. Об'єкт знаходиться в 475 км на північ від Москви у Вологодській області.

Аналітик дослідницької та аналітичної організації CNA та перший дослідник Декер Евелет визначив за знімками дев’ять горизонтальних стартових майданчиків, що будуються. За його словами, вони розташовані трьома групами всередині високих берм, щоб захистити їх від нападу або запобігти випадковому вибуху в одній із підриву ракет в інших.

"Це місце призначене для великої стаціонарної ракетної системи, і єдиною великою стаціонарною ракетною системою, яку Росія зараз розробляють, є Skyfall", — сказав Евелет.

Міністерство оборони Росії та посольство у Вашингтоні відмовилися прокоментувати його оцінку, стратегічну цінність "Буревісника", результати його випробувань і ризики, які він становить. Речник Кремля сказав, що це питання до міністерства оборони, і відмовився від подальших коментарів.

Державний департамент США, ЦРУ, Офіс директора національної розвідки та Національний центр повітряно-космічної розвідки Військово-повітряних сил США теж відмовилися від коментарів.

Ідентифікація ймовірного місця запуску ракети свідчить про те, що Росія продовжує її розгортання після серії випробувань за останні роки, кажуть дослідники.

"Зображення вказують на щось дуже унікальне, зовсім інше. І, очевидно, ми знаємо, що Росія розробляє цю ракету з ядерним двигуном", — сказав другий дослідник Джеффрі Льюїс з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері.

Заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков заявив, що Росія внесе зміни у свої керівні принципи застосування ядерної зброї у відповідь на те, що вона вважає ескалацією Заходу у війні в Україні.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews