На Львівщині під час розкопок виявили трипільське поселення

04.09.2024 12:14   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

В селі Ілів Тростянецької громади триває спільна археологічна експедиція науковців.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Вчені продовжують досліджувати городище на горі «Печера». Це багатошарова пам’ятка, яка містить об’єкти доби енеоліту (IV тис. рр. до н.е.), ранньозалізного часу (поч. І тис. рр. до н.е.) та княжої доби (Х-ХІІІ ст.).

Польові роботи тривають вже місяць. П’ятьом дослідникам, на чолі зі старшим науковим співробітником відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Андрієм Гавінським, вдалось дослідити п’ять розкопів загальною площею 220 квадратних метрів і виявити близько 20 стаціонарних археологічних об’єктів, які датуються ХІІІ ст.: господарські ями, наземну стовпову конструкцію, заглиблені житла із печами-кам’янками.

“Городище в Ілові є одним із найбільш розкопаних та найбільш вивчених серед схожих пам’яток у регіоні верхнього Дністра. Останні 20-30 років ніхто не досліджував такі городища такими великими площами. Проте роботи із його вивчення ще не завершені: детальнішого обстеження потребують оборонні конструкції (вали, рови), житлові споруди, а також кам’яна вимостка, яка, як підозрюють вчені, може бути фундаментом кам’яної вежі.

Торік на території цього ж городища вперше знайшли кераміку трипільської культури.

Це друге поселення трипільської культури на теренах Львівщині. Схоже є у Винниках, також розташоване на високій горі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews