У Львові прооперували 62-річну жінку, яка не могла ходити

09.09.2024 15:21   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

62-річна Антоніна Іванець із Львівщини народилася з вивихом стегна кульшового суглоба лівої ноги. З дитинства вона отримувала консервативне лікування — жінці накладали гіпс та коригуючі пов'язки. Цього року Антоніні замінили кульшові суглоби у Львові.

Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Коли Антоніні був один рік, рідні помітили, що дитина кульгає. Їй наклали гіпс на півтора року. В дев'ять років ліва нога дівчинки почала відставати в рості, а також медики з'ясували, що у неї пошкоджений і правий кульшовий суглоб.

"У мене виявили анатомічне вкорочення в обох суглобах, що значно впливало на ходу. Час від часу, коли мій стан погіршувався, я зверталася до лікарів та проходила консервативне лікування: гіпси, коригуючі пов'язки. Але на операцію не погоджувалася", — каже Антоніна.

"Коли Антоніна вперше завагітніла, її таз вже був помітно викривлений, однак лікарі пустили жінку у природні пологи. Через отриману при народженні травму маля мало важку форму ДЦП", — йдеться у повідомленні.

Ще трьох дітей жінка народила шляхом кесаревого розтину. За словами Антоніни, останній рік перед операцією вона майже не могла ходити. У лікарні святого Пантелеймона їй діагностували ускладнений двобічний диспластичний коксартроз.

Львівські медики спільно з американським ортопедом та військовим хірургом розробили для Антоніни хірургічний план із двох операцій. Ендопротези суглобів встановлювали з інтервалом у кілька місяців, щоби між операціями жінка могла пересуватися за допомогою ходунців.

Під час першої операції жінці встановили протез правого кульшового суглоба.

"Що ми побачили? Головки стегнової кістки вже не було. Вона була настільки деформована, що було дуже важко орієнтуватись по анатомії. Було багато кісткових розростань. В суглобі були вільні кісткові утвори, які виникли внаслідок тривалого хронічного процесу", – каже завідувач відділення ортопедії та травматології Лікарні Святого Пантелеймона Василь Рокита.

Через чотири місяці після першого втручання лікарі замінили суглоб на лівій нозі. Обидві операції минули успішно. Наразі Антоніна займається із фізичним терапевтом. починає займатися наш фізичний терапевт.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews