Обстріл лікарні Охматдит: Офіс генпрокурора встановив одного з можливих причетних

10.09.2024 19:33   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська
За обстріл дитячої лікарні «Охматдит» Служба безпеки України та Офіс генпрокурора повідомили про підозру командувачу військово-повітряних сил РФ, генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу.

Про це повідомив генпрокурор Андрій Костін під час спільної пресконференції з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом і очільницею Офісу МКС в Україні Брендою Голліс на подвірʼї Охматдиту.

«Два місяці тому ворог прицільно вдарив ракетою Х-101 по дитячій лікарні «Охматдит», у якій перебували понад 600 дітей. Сьогодні саме тут, на місці цього удару, хочу повідомити, що ОГП спільно зі слідчими СБУ встановили одного з причетних до організації та вчинення цього воєнного злочину. Це генерал-лейтенант ЗС РФ, колишній командувач дальньої авіації військових повітряно-космічних сил РФ, нині є командувачем військово-повітряних сил РФ і заступником головнокомандувача повітряно-космічних сил РФ», – сказав він.

За словами генпрокурора, слідство встановило, що Кобилаш 8 липня 2024 року приблизно о 10.45 наказав підпорядкованим йому підрозділам здійснити удар з використанням ракетоносія – бомбардувальника ТУ-95 – крилатою ракетою Х-101 у приміщення Охматдиту. Це призвело до загибелі двох цивільних людей. Одна із загиблих була молодою лікаркою, а інший – дідусем маленької пацієнтки лікарні. Іще щонайменше 34 цивільних людей дістали травми.

Костін нагадав, що МКС уже видав ордер на арешт Кобилаша в іншій справі – за фактом обстрілів української енергетичної інфраструктури.

«Ми координуємо усі наші дії у цьому провадженні з МКС, розглядаємо всі можливі варіанти взаємодії, починаючи з надання матеріалів кримінальної справи СБУ до передачі цього провадження до МКС», – зазначив генпрокурор стосовно справи за фактом обстріл у Охматдиту.

Водночас, за словами Каріма Хана, співробітники Офісу МКС в Україні прибули на місце обстрілів Охматдиту вранці наступного дня після обстрілу – 9 липня. Вони провели необхідні слідчі дії і взяли матеріали для проведення експертиз.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews