Найдавніше підприємство в Україні, Дрогобицька солеварня, виготовляє 50 тонн солі в місяць. У 2023 році на солеварні відновили екскурсії. Кожен охочий може почути історію підприємства та побачити процес виготовлення солі, можуть його відвідати.
Як розповідає Іван Маринець, працівники солеварні у Дрогобичі з задоволенням провели екскурсію. Розповіли про умови праці (цілодобово), які і так видно, про мізерну зарплатню, запропонували спробувати вибирати сіль.
"Весь транспорт - це велосипедом на роботу і ... кіньми мішки з сіллю до центрифуги на остаточне просушування. Вся ця технологія дісталася за часів австро-угорського панування і не змінилася до нині... Будівля також, чи стіни від будівлі", - каже Маринець.
Уже понад тисячу років технологія видобутку і виварювання дрогобицької солі залишається практично незмінною: із криниці, глибина якої досягає 50 метрів, за допомогою насосної установки ропу з концентрацією 300-310 грам на літр перекачують у спеціальні відстійники.
Відстояну ропу кип'ятять у спеціальних чанах на старих печах. Таким чином, на дні осідає та сама дорогоцінна сіль. Після вона проходить процес сушіння, збагачення йодом і розфасовки. Людей тут дуже мало, але вони дуже приємні, бадьорі і працюють на ентузіазмі.
"Виварена сіль Дрогобицької солеварні – найдорожча, найчистіша і найкорисніша в Україні, стверджують працівники. Грецькою мовою натрієва сіль звучить як «галіт». Від цього слова, ймовірно, походить назва Галичина".
За неофіційними даними, добувати і виварювати сіль у Дрогобичі почали з 1250. Завдяки покладам соляної ропи і виникло місто. Сіль є символом гербу міста.
Солеваріння століттями залишалося головним промислом у Дрогобичі. Ще в період Галицько-Волинського князівства Дрогобич став одним із найбільш розвинених і багатих міст.