У Славському, що на Львівщині, зварили казан з 450 літрами засипаної капусти. Представники Книги рекордів України зафіксували цей результат. Минулоріч рецепт цієї страви внесли у перелік нематеріальної спадщини України.
Засипану капусту готують із квашеної капусти, вона вариться в молоці та сметані, туди також додають пшоно і різні додатки, такі як шкварки, смажена цибуля і гриби.
“Цікавість рецепту в тому, що це один, мабуть, з найстаріших рецептів, які дожили до нашого часу, по перше. По друге, цікава ця страва тим, що це була одна з улюблених страв Івана Франка. Засипана капуста і вареники з чорницею — це ті страви які він згадує як свої улюблені, тому мені здається, що це важливо як культурна естафета, що ми зберігаємо це як пам’ять”, — каже автор книги про українську кухню Всеволод Поліщук.
За словами завідувачки сектору культурної спадщини Стрийської районної адміністрації Ольги Боднар, це вже четвертий рекорд, який розповідає про традиції цього регіону. Раніше реєстрували найбільший красівський пиріг, найдовшу “весільну долю” та найбільший об’єм бойківської грибної юшки.
“Таких рекордів є небагато, тому що взагалі обмежена кількість об’єктів, які внесені до об’єктів нематеріальної культурної спадщини України. Ця капуста буде відправлена нашим захисникам на фронт”, — говорить представниця Книги рекордів України Надія Лозан.
Стравою також пригощали всіх, хто був при реєстрації рекорду: ветеранів, волонтерів та інших.