Паска — це обрядовий хліб, який готують до Великодня — найбільшого свята християнського календаря. Християни західного обряду (католики та протестанти) та християни східного обряду цьогоріч святкують Великдень в один день — 20 квітня.

Паски діляться на солені з плетеними орнаментами (вони є давнішими та традиційнішими), які можна вживати з м’ясними стравами; на солодкі паски (з цукатами, цедрою, горішками, глазурованою поливкою) та навіть сирні конусні паски.



У деяких регіонах та рецептах в тісто додають горілку, щоб випічка не черствіла, не пліснявіла і її можна було споживати аж до Святої Трійці, святкування якої цього року припадає на 19 травня.

Збереглися такі прикмети: якщо паска виросте — то рік буде для господарів добрим, якщо натомість впаде — то поганим, якщо паска трісне — то це до хвороби, смерті рідних чи іншої біди.

Обрядовий хліб через свою поширеність та довгу історію вжитку має безліч рецептів.

Львівська паска з кулінарних рецептів Дарії Цвєк

Для такої паски потрібно взяти:

  • Борошно — 750 грамів
  • Молоко — 300 мілілітрів
  • Жовтки — 8 штук
  • Дріжджі (живі) — 50 грамів
  • Вершкове масло — 150 грамів
  • Цукор — 150 грамів
  • Ванільний цукор — 10 грамів
  • Сіль — 1/2 чайної ложки
  • Родзинки — 50 грамів
  • Цукати — 50 грамів
  • Мигдаль — 3–5 штук

Для приготування опари в миску потрібно вилити тепле молоко, туди ж додати столову ложку цукру, покришити живі дріжджі. Перемішати й дати тісту вирости.

Потім змішати жовтки з цукром і ванільним цукром до однорідності. Потерти мигдаль і просіяти борошно.

Пізніше опару слід влити в просіяне борошно та додати сіль і яєчну масу. Перемішувати потрібно спершу лопаткою, а потім руками. Коли тісто збереться в купку, треба додати розтоплене негаряче вершкове масло. Тісто потрібно вимішувати, поки воно не почне відходити від рук. Потім потрібно додати родзинки, натертий мигдаль. Далі — сформувати кулю з тіста і дати йому підрости в теплому місці близько двох годин.

Обімніть тісто, знову перемішайте. Сформуйте грудочки й вкладіть у форми, заповнюючи на 1/3 форми. Дайте підрости протягом хвилин 20.

Збийте яйце кімнатної температури та змастіть верхівки пасок.

Випікайте в розігрітій до 190 градусів духовці до зарум’янення і до сухої шпажки приблизно годину. Охолоджені паски можна покрити глазур’ю.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.

Джерело: Суспільне.Культура
Теги: #великдень, #Львівська паска, #рецепти



Статті

Інтерв'ю
Архіви — контраргумент проти пропаганди. Інтерв’ю з головою Держархіву Хромовим
15:18, 10 Квітня, 2025

Архіви — контраргумент проти пропаганди. Інтерв’ю з головою Держархіву Хромовим

Блоги

ТОП новини Львівщини: