Паска — це обрядовий хліб, який готують до Великодня — найбільшого свята християнського календаря. Християни західного обряду (католики та протестанти) та християни східного обряду цьогоріч святкують Великдень в один день — 20 квітня.
Паски діляться на солені з плетеними орнаментами (вони є давнішими та традиційнішими), які можна вживати з м’ясними стравами; на солодкі паски (з цукатами, цедрою, горішками, глазурованою поливкою) та навіть сирні конусні паски.
Перегляньте також:
- Збільшать кількість нарядів для оперативного реагування: як працюватиме поліція Львівщини на Великдень
- Нічних богослужінь у Львові на Великдень не буде
У деяких регіонах та рецептах в тісто додають горілку, щоб випічка не черствіла, не пліснявіла і її можна було споживати аж до Святої Трійці, святкування якої цього року припадає на 19 травня.
Збереглися такі прикмети: якщо паска виросте — то рік буде для господарів добрим, якщо натомість впаде — то поганим, якщо паска трісне — то це до хвороби, смерті рідних чи іншої біди.
Обрядовий хліб через свою поширеність та довгу історію вжитку має безліч рецептів.
Львівська паска з кулінарних рецептів Дарії Цвєк
Для такої паски потрібно взяти:
- Борошно — 750 грамів
- Молоко — 300 мілілітрів
- Жовтки — 8 штук
- Дріжджі (живі) — 50 грамів
- Вершкове масло — 150 грамів
- Цукор — 150 грамів
- Ванільний цукор — 10 грамів
- Сіль — 1/2 чайної ложки
- Родзинки — 50 грамів
- Цукати — 50 грамів
- Мигдаль — 3–5 штук
Для приготування опари в миску потрібно вилити тепле молоко, туди ж додати столову ложку цукру, покришити живі дріжджі. Перемішати й дати тісту вирости.
Потім змішати жовтки з цукром і ванільним цукром до однорідності. Потерти мигдаль і просіяти борошно.
Пізніше опару слід влити в просіяне борошно та додати сіль і яєчну масу. Перемішувати потрібно спершу лопаткою, а потім руками. Коли тісто збереться в купку, треба додати розтоплене негаряче вершкове масло. Тісто потрібно вимішувати, поки воно не почне відходити від рук. Потім потрібно додати родзинки, натертий мигдаль. Далі — сформувати кулю з тіста і дати йому підрости в теплому місці близько двох годин.
Обімніть тісто, знову перемішайте. Сформуйте грудочки й вкладіть у форми, заповнюючи на 1/3 форми. Дайте підрости протягом хвилин 20.
Збийте яйце кімнатної температури та змастіть верхівки пасок.
Випікайте в розігрітій до 190 градусів духовці до зарум’янення і до сухої шпажки приблизно годину. Охолоджені паски можна покрити глазур’ю.