Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: Озимина вруниться і ярина посміхається

27.05.2017 09:43   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

Майже на 60 млн грн валової сільськогосподарської продукції виробляють у рік в одному з найкращих у Збаразькому районі агропідприємстві СТОВ « Славутич», де понад два десятки літ директором відомий в області аграрник Борис Довгаль. В даний час сіють сільгоспкультури і займаються виробництвом продуктів харчування на 2000 гектарах землі, яку орендують в 1300 пайовиків сіл Котюжино, Малі Вікнини, Великі Вікнини та Пищатинці Шумського району. Не у збитку й тваринницька галузь. Лише корів червоно-польської породи утримують 250  голів, мають високопродуктивний молодняк. Дійну череду оновлюють на 30 відсотків. У приміщеннях нові якісні підлоги, європейські технології виробництва молока. У ці дні на Тернопільський молокозавод, надійних партнерів - переробників щодня відправляють понад 4 тонни екологічно чистої молочної продукції. Кожний третій працюючий в СТОВ « Славутич» віком до 30років- водії, механізатори, комбайнери, будівельники, спеціалісти. На практиці триває процес соціального й культурного розвитку сіл. Капітально відремонтували кілометр дороги урочища « Лісове»- Котюжино. За зиму і весну завезли на ремонт сільських доріг тисячу тонн щебеню, понад дві тисячі тонн щебеневого відсіву. Нещодавно закупили грейдер, придбали  вантажні автомобілі, ще один зернозбиральний комбайн.

До Великодня першими у Збаразькому районі впоралися з сівбою ярих культур в багатогалузевому господарстві.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: Самородок із Дворіччя (Фото)
Аграрна Тернопільщина: Дрова, що ростуть на городі

- До рослинництва  у нас особливий підхід і чітке дотримання технологій,повного набору мінеральних та органічних добрив, структури сівозмін, - каже його директор, відомий аграрник, інженер - механік Борис Довгаль.- Врахували й особливості нинішньої весни - посушливі вітри, часті заморозки на ґрунті й повітрі. Тому  в роботу були включенні усі посівні агрегати з повним комплектом допоміжного знаряддя та укомплектували двома трактористами. Це дало можливість працювати повний світловий день, якісно заробити кондиційне насіння у добре завчасно вироблену ріллю. Крім того взимку на лани під майбутній урожай вивезли й розкидали понад 10 тисяч тонн органічних добрив

Рідко в агропідприємствах Збаражчини можна побачити засіяними чималі земельні масиви однорічних і багаторічних трав, силосної кукурудзи тощо. Ось у Великих і Малих Вікнинах, Котюжино вони дозрівають щороку. Адже у структурі сівозміни кормові культури складають до 30 відсотків. Корми - основа тваринництва. Крім того мають ще солому різних ґатунків, зернові концентровані корми, закупляють макуху.

Щороку місцевою органікою заправляємо в середньому до шість десяти гектарів чорнозему. Утримуємо  у Великих Вікнинах чимале стадо великої рогатої худоби, тільки 250 дійних корів червоної польської високопродуктивної породи. В ці  травневі дні на корову в середньому щоденно надоюємо  15-17 кілограмів молока,- каже при  нашій зустрічі головний зоотехнік, ветеран праці Раїсія Руда. Посівну на одному диханні. Якісно й старанно провели механізатори Олександр Савич, Іван Шевчук, Богдан Саврак, Михайло Поліщук. Віталій Гой,Микола Бас. Транспортне забезпечення посівної – 2017 у сільгосптоваристві - забезпечили водії Тарас Шимко, Сергій Сеник, Василь Чужінов, Павло Прокопів.

Ідучи в поле, де вже добре вруниться озимина та ярина зауважив, що усі польові дороги прогрейдеровані по- господарські. Це заслуга тракториста – грейдериста Олександра Шаркого, який вже два з половиною десятиліть працює у рідному селі

Останнім часом СТОВ «Славутич» взяв до виконання великий соціальний пакет щодо населених пунктів, де орендують землю. Постійно допомагають коштами і транспортом школам, медичним та закладам культури, релігійним громадам, на розвиток спорту і дозвілля молоді. Продуктами харчування та коштами допомагають українським бійцям, які перебувають в зоні АТО.

- Головне .як вважає директор СТОВ «Славутич» Борис Довгаль, намітилася позитивна тенденція - люди повертаються до рідних порогів, до отчої землі, малої батьківщини.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews