На львівському підприємстві показали, як переробляють пластикову тару (Відео)

05.08.2017 16:00   Джерело: zaxid.net
Опубліковано : Львівський Новинар

Зі сміттєвого майданчика – одразу на переробку. Львівське підприємство «Львіввторресурс», що переробляє пластик за власні кошти, встановило контейнери для вторсировини в будинках ОСББ. Наразі до ініціативи вже долучилося близько 10% об'єднань. А от куди потрапляє зібраний пластик та що з нього виробляють, розповіли та показали журналістам ZAXID.NET Новин.

Із львівських контейнерів пластикові пляшки потрапляють на підприємство «Львіввторресурс». Воно з 2008 року працює у місті і щомісяця переробляє 50-70 тонн пластику.

«Збираємо пластик по Львову нашими силами і силами перевізників сміття», – розповів директор ТзОВ «Львіввторресурс» Юрій Максимів.

Зараз, кажуть, тари більше. У спеку львів'яни купують більше напоїв. Але, перш ніж потрапити на переробку, пляшки вручну сортують за кольорами.

«На лінії стоїть 10-12 людей, у кожного свій колір або два. Він його відбирає і кидає в беги», – пояснив працівник підприємства, Андрій.

Щоправда, працівникам доводиться відсортовувати і скло. Адже не надто сумлінні мешканці кидають до контейнерів із пластиком й інше сміття. Його відсортовують і викидають. А ПЕТ-пляшки пресують і перетворюють на сировину – гранули та пластівці. Із них найчастіше виготовляють поліестр, рідше – нову тару.

«Наші клієнти – волоконні підприємства, як в Європі, так і в інших напрямках за кордоном. І в Україні також є волоконні виробництва і українцям продаємо також», – розповів керівник філії «Львіввторресурсу» підприємства «Європет» Юрій Іськів.

До слова, нещодавно компанія запропонувала встановити свої контейнери в будинках ОСББ та самостійно вивозити пластик. Частина об’єднань уже пристала на пропозицію. Стефанія Климко, яка керує ОСББ «Оберіг» на вул. Стрийській каже: вже побачили, що завдяки пластику поменшало інших відходів. Та й мешканці готові сортувати сміття.

«Коли не було контейнерів, питали мене, чому немає контейнерів на пластик. У нас ще коли будуть стояти контейнери з написом «пластик», «скло», «папір», тоді можна буде показати людям – от є. Тоді можна буде людей вчити. А поки цього немає, немає на чому вчити», – розповіла Стефанія Климко.

Утім у місті хочуть створити умови для переробки не лише пластику, а й інших відходів.

«Наразі забираємо пластик, бо маємо куди його везти. З папером теж проблеми немає, його забирають. У нас у Львові є підприємство, яке переробляє папір. Зі склом – проблема. У багатьох країнах ЄС є дуже жорсткі правила, за їх порушення є дуже великий штраф, якщо люди неправильно викидають сміття у контейнери. У нас такого законодавства нема. Тому ми можемо лише просити», – пояснив міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, у Львові планують збудувати великий комплекс із сортування, компостування та глибинної переробки сміття. Наразі його проектує Харківський інститут.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: zaxid.net