Юрій Шередько

Юрій Шередько

журналіст, оглядач, LvNews

Хто стане альтернативою екс-ректору Львівського медуніверситету Борису Зіменковському?

10.09.2017 21:14   Джерело: LvNews
Автор : Юрій Шередько

Схоже, що епоха Бориса Зіменковського відходить у минуле. Кому довірять медичні освітяни майбутнє  своє і Університету, вирішиться за декілька тижнів. Загалом, дивно, що львівські ЗМІ дуже кволо висвітлюють цю виборчу кампанію. В медінституті працюють і вчаться майже 8 тисяч людей. Від результатів цих виборів і правильно обраного ректора залежить розвиток міста як інноваційного і наукового центру, сюди можуть піти великі інвестиції приватні і державні. А від цього залежать доходи лікарів, створення нових робочих місць, медичний туризм. Тобто обираючи нового ректора Львівського національного медуніверистету, університетські виборці також вирішують долю Львова, як освітньо-наукового центру. Чи усвідомлюють це виборці, дасть ся чути дуже скоро. 

null

Напередодні нового навчального року виборча кампанія кандидатів на посаду ректора ЛНМУ набула активного перебігу. Кандидат Юрій Кривко замахнувся на посаду з «шиком и блиском» з нагоди Дня Незалежності України презентувавши власний сайт-візитку. Сайт гарний, з великою біографією, сімейними фото і фото за робочим столом. На сайті він презентував три свої перспективні проекти, а саме – будівництво кампуса, модернізацію бібліотеки та створення університетської клініки. Фішкою Кривка є так зване спільне з громадянами написання програми, можливість дискусії. Правда, на жодне питання чи пропозицію відвідувачів сайту, відповіді кандидата ми не знайшли. Важливою є надана кандидатом  можливість анонімного дописування на сайті. Оскільки відкрито підтримувати опонентів екс-ректора Зіменковського  в Університеті ніхто не відважується. Гарно виглядає відлік часу публікації виборчої програми пана Кривка, що призначена на 11 вересня 2017 року. Популярні пропозиції Юрія Кривка, очевидно можуть вплинути на рішення виборців.

null

Тим часом інший кандидат, професор, академік і  Заслужений лікар України Ростислав Ступницький, піариться трохи скромніше. Своєї веб-візитки не має, але активно використовує Фейсбук. Очевидно, прислухається до порад фахівців. На своєму офіційному фото він на природі, відкритий і усміхнений. Фейсбучна спільнота  відразу зауважила його схожість з Е. Макроном. Судячи з постів на Фейсбуку, робимо висновок, що він позиціонує себе як людина дії, менеджер, реформатор, який знає що робити і як робити. Він перший оприлюднив свою виборчу програму, у якій пропонує ряд радикальних змін в університеті. Пріоритетним для нього є завдання дати студентам не лише вищу медичну освіту, а необхідні лікареві навички і вміння - професію. Звідси його наміри посилити матеріально-технічне забезпечення навчального процесу, розширити можливості студентів для проходження практики. Він також декларує свої наміри демократизувати процес прийняття управлінських рішень, та обіцяє дослухатися до раціональних ідей і пропозицій не тільки науково-педагогічного складу колективу, а й до студентів. Цікаво, що професор Ступницький себе позиціонує дуже різносторонньою особистістю – як досвідчений менеджер, і одночасно – практикуючий лікар, професор, педагог.

null
Екс-ректор Університету, професор, академік Борис Зіменковський, мужньо і успішно вийшов на виборчі перегони, провівши підопічний йому ВНЗ на перше місце у ТОП найкращих медичних вузів України. Він не має сторінки у фейсбуку, і сайтів-візиток також. За 77-річного академіка і екс-ректора, який очолював Університет понад 20 років, очевидно мають промовляти його діла, а не якийсь  там піар. Мудрий вчений радянського гарту для багатьох працівників університету уособлює гарантію тихого, рівномірного життя ще не більше п’яти років, і не має значення на якому місці в ТОПі. Однак, після того, як виборча кампанія набрала обертів, все почало вказувати на те, що Борис Семенович відходить у минуле. Все змінилося після Дня знань. Він з’являється на фотографіях у президії з посвяти у студенти, однак не поруч з головою ЛОДА. Після цього на сайті Львівського медуніверситету змінили нарешті дані про керівника, і проф. Зіменковського, який фігурував ректором ще добрих два місяці після припинення повноважень, перенесли на скромне місце голови Вченої ради. Нарешті повідомили громадськість, що обов’язки ректора виконує інша людина. Тобто, Борис Зіменковський влади більше не має, і підтримки від влади також.  Він не реагує на заклики у ЗМІ зняти свою кандидатуру і дозволити людям вибрати найкращого з кращих, дозволити Університету рухатися вперед. Він зачаївся  і спостерігає. Він знає, що його вже не хочуть, ні в Університеті, ні в міністерстві, і навіть, якщо за нього проголосують, то навряд чи МОЗ підпише з ним контракт, адже його особа і його стиль керівництва ніяк не співпадає з концепцією урядових реформ. Він  - уособлення старої системи, і його досвід та номенклатурний стиль управління, яким би він не був ефективним уже нікому на цій посаді не потрібен.

Він знає і мовчить, на разі не чіпає двох перших кандидатів, бо хто зна, хто прийде до влади, а академіку ще б попрацювати.

Темна конячка – Юрій Бунь. Кажуть, непоганий фахівець-стоматолог. Нічого про нього не чути, бо міг би інформаційно попрацювати. Отже бажання посісти найвищу посаду у нього невелике. Очевидно, справді є чиїмось технічним кандидатом, найімовірніше Зіменковського. Хоча, розуміючи, що не змігши одноособово скласти конкуренцію екс-ректору, може знятися ще до початку голосування. Хіба, що Зіменковський з Бунем задумали хід конем, і в останню мить, екс-ректор зніметься на користь Юрія Буня, і стане сірим кардиналом в професорській мантії.

Отже, сьогодні зрозуміло одне, що основна конкуренція за місце у кріслі ректора буде відбуватися між поняттями «назад в минуле» і «вперед у майбутнє». А от, хто стане цим майбутнім - Ступницький чи Кривко…? Набираємо попкорну! Тим більше, що виглядає ця виборча пригода цікаво, потужно, сміливо, і навіть  красиво. Шкода, що серед кандидатів немає жодної жінки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews