У Львові тривають зйомки нового українського фільму «Екс» (Фото)

29.06.2017 15:00   Джерело: zaxid.net
Опубліковано : Тарас Жак

У вівторок, 27 червня, вулиця Драгоманова у Львові перетворилась на знімальний майданчик повнометражної історичної та пригодницької драми «Екс», - пише zaxid.net.

Зйомки фільму, що відбуваються за підтримки Держкіно України, розпочались ще у грудні 2016 року у Львові та на Львівщині, згодом – продовжились у Києві. За словами режисера, Сергія Лисенка, фільм буде відзнято до кінця 2017 року, а на початку 2018 – «Екс» вже вийде у прокат.

Сюжет фільму побудований на реальних подіях, в основі яких - 30-і роки Західної України. Бійці Української військової організації проводять революційні акції проти уряду, кидаючи виклик нечесній та корупційній владі. Згодом студенти, ті ж бійці підпільної організації, вирішують провести ще одну операцію – експропріацію (чи просто – екс) грошових коштів на потреби опору. Здійснюючи напад на поштове відділення, хлопцям не щастить: поштарі - озброєні, грошей у касі немає, а револьвер дає осічку самої вирішальної миті. Після кривавої бійні, хлопцям вдається вирватися, проте і тут доля ніби глузує з бійців: поліція вирушає на їхні пошуки.

Сергій Лисенко, режисер кінострічки, розповідає, що однією з причин вибору саме такого історичного періоду, є його маловідомість для широкого глядача: «Аудиторія більш-менш добре знає кінець 30-х і 40-і роки - час найбільшої активності ОУН. У нас діють люди з Української військової організації, яка і передувала створенню Організації українських націоналістів. Таким чином ми віддаємо їм належне, бо це теж були наші національні герої. В ідеалі я бачу цей фільм, як гостросюжетну стрічку, яка зможе примусити глядача піти до кінотеатру. Це фільм про людей, які опиняються у дуже складних непростих життєвих ситуаціях. Щоразу вони мають робити свій вибір, коли так багато чого залежить від долі, від примхи, від фатуму».

Незважаючи на документальну основу фільму, кінострічка буде наповнена й іншими сюжетними лініями, особливістю яких стане гостре зіткнення характерів. Жанром стрічки є так званий фільм-пограбування, або ж хайст-муві. Автор сценарію, Ярослав Яріш, розповідає: «У нашому телепросторі є багато різного продукту, проте не хотілось створювати черговий проект про братву чи ментів, та про подібні речі. Було бажання створити фільм про наших хлопців-революціонерів,повстанців. І хотілося показати львівську культуру не тільки з боку патріотичних сил, а ще й різні субкультури, скажімо, як батярську. Хотілося захопити якомога більше моментів, аби максимально колоритно відтворити побут, життя та боротьбу».

Актор Львівського театру імені Леся Курбаса, Василь Колісник, який виконує одну з провідних ролей у кінострічці, зізнається, що атмосфера зйомок максимально цікава й пізнавальна: «Тут багато нових речей відкривається. І це збагачує».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: zaxid.net