Треба докластися, щоб родонові джерела Гребенова знову лікували

25.07.2017 08:00   Джерело: Рідна Львівщина
Опубліковано : Тарас Жак

Більша частина села Гребенів розташована на правому березі ріки Опір, де впадають в нього три великі потоки – Зелем’янський, Джершенський та Гребенівський, - пише Рідна Львівщина.

На території села є мінеральні джерела. Найбільше з них розташоване в урочищі Шматерівка. Колись тут був бальнеологічний курорт.

В XIX ст. на Сколівщину прибули брати Шматери працьовиті, енергійні юнаки. Сподобалися їм не лише мальовничі пейзажі, а й красуні з Гребенова, з однією з яких і одружився один із братів і залишився тут назавжди.

Віднайшовши цілющі джерела біля підніжжя Зелем’янки та Зелеміня, Йовжи Шматер побудував зручні та красиві пансіонати, запросив до співпраці висококваліфікованих лікарів, створив робочі місця для багатьох мешканців Гребенова та Сколе.

«Головною атракцією присілка Зелем’янка є Заклад оздоровчо-купальний, розташований на усті потоку Зелем’янка до Опору, віддавна знаний також як Шматерівка. Експлуатує він розташоване там потужне мінеральне джерело, вода якого містить йод, бром, залізо та радон. Заклад має пансіонат з 80 умебльованими кімнатами в 7 віллах, розташованих в парку Закладу. Купальні містять 8 кабін з 16 ваннами. Заклад приймає відвідувачів з травня по вересень, пансіонат – круглорічно. В літній сезон постійно є один лікар, другий – доїжджає зі Сколе. Вартість курортних послуг купалень – 4 злотих, діти до 10 років, лікарі з родинами та члени Польського Товариства Татранського – безкоштовно» – повідомляється в одному із архівних документів.

Гребенівські карпатські лікувальні води були відомі на всю Західну Європу. Прекрасні котеджі та вілли приймали на лікування сотні відпочиваючих, які звідусіль приїжджали в Українські Карпати. В Гребеневі були ресторани, санаторії, пансіонати, тенісні корти, оркестр, пекарні, цирульні, кондитерська, бібліотека.

В 1906 році мінеральну воду було проаналізовано в лабораторії Спілки aвстрійських лікарів-аптекарів у Відні і визнано її високу лікувальну цінність. Повторно в 1926 році у Львівському університеті це було підтверджено доцентом Генріхом Рубенбауером. На Зелем’янці лікували кістково-м’язові та нервові недуги.

Патріарх Української греко-католицької Церкви Митрополит Шептицький освятив збудований у 1927-1928 рр. храм Благовіщення Пресвятої Богородиці в Гребенові. Великого Митрополита зустрічала уся бойківська громада Гребенова та околиць. Митрополит та інші духовні особи неодноразово відвідували санаторій-віллу “Зелемінь” з метою лікування та проведення духовних реколекцій.

Нині на цьому місці розташована родинна садиба «Три брати».

Колись курортно-відпочинкове село Гребенів тепер не має тої опінії, яка була колись: знавці оповідають, що європейські потяги мали причіпні вагони до Гребенова. Їхали лікувати суглоби, нерви і серце родоновими ваннами…

Стояли вілли – «Марія», «Марокко», «Зелемінь»… Знову ж – від знавців: вілли розібрали й вивезли, щоб і духу не лишилося після знаменитих імен: туди навідувалася до сестри Соломія Крушельницька, там проводив реколекції й відпочивав митрополит Шептицький, а львівська творча інтелігенція – і поготів.

Зараз Гребеневу нічого не бракує – гори стоять, ріка Опір струменіє. От лиш село зменшилося на мешканців. З часів, коли брати-чехи вподобали цю місцину й розбудували курорт, пройшло не так багато літ. І родонові джерела є в наявності. Треба лиш докластися, щоб вони знову лікували. Вілл можна не будувати, курортників з радістю приймуть в звичайні будинки – господарям заробіток не завадить, а гості цінуватимуть місцеву гостинність.

Якось так смутно, що наші люди не можуть вповні скористатися дарами природи. Просто з-під землі.

Оксана Думанська


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рідна Львівщина