Мешканці Кам'янки-Струмилівської на ретрофото

30.09.2017 10:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Сьогодні на мапі України немає такого населеного пункту, який би носив назву Кам'янка-Струмилівська і не дивно, адже це стара назва міста в Львівській області, яке ми знаємо як Ка́м'янка-Бу́зька.

Стара назва Кам'янка-Струмилівська, або по іншому ще Струмилів існувала до 1944 року. Проте шукаючи інформацію про місто до Другої світової війни радимо використовувати першу назву і ви будете вражені скільки старих фото та спогадів про це місто блукає на сторінках всесвітньої мережі Інтернет.

Перша частина назви міста залишається незмінною вже дуже довгий час. Є дві гіпотези, якими дослідники пояснюють походження назви «Кам'янка». Одні виводять цю назву від річки Камінки, що перетинає місто на півночі, інші — від невеликих брил каміння, нанесених зі Скандинавії у Льодовиковий період, яке ще можна знайти на довколишніх полях.

Перші письмові згадки про Кам'янку датуються 1406,[2] 1411 роком. Тоді поселення називалось Димошин.

Читайте також

Як у Львові проходила Формула 1 (Фото)
Львівська виставка у 1894 році (Фото)
Стрий на старих світлинах

Назва Кам'янка-Струмилівська бере свій початок з ХV століття. Своєму походженню вона завдячує прізвищу свого власника — львівського підкоморія Юрія Струмила. 1471 року Юрій Струмило, як власник міста, фундував та надав засоби для римо-католицької парафії міста. Наприкінці XV ст. Кам'янка-Струмилова була центром торгівлі та ремесла. Через місто пролягали торговельні шляхи з Києва до Польщі та з Волині на Львів. Двічі на рік тут проводили ярмарки, щотижня відбувалися торги. 1578 р. місто одержало право складу для дрогобицької солі. У місті діяли цехи кушнірів, ковалів, шевців, гончарів, слюсарів, мечників. Тут було 400 будинків.

За австрійських часів Кам'янка мала: залізничну станцію, повітовий уряд, міську управу, суд, пошту, телеграф, податковий уряд, позичкові каси, аптеку і два парафіяльні уряди: греко-католицький і римо-католицький.

До початку Першої світової війни у місті дислокувався ІІ дивізіон 9-го полку драгунів австро-угорської армії[5], який вирізнявся найбільшим відсотком українців серед решти драгунських полків.

На представлених світлинах ви можете побачити мешканців міста періоду міжвоєнного часу, коли ще місто носило назву Кам'янка-Струмилівська.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://albumkresowy-poszukiwania-fritzek.blogspot.com/


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews