На найстарішій фото Польщі мешканець Самбора

14.10.2017 10:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Цього року Історичний музей міста Кракова представив увазі загалу рідкісну колекцію світлин учасників січневого повстання — польського національного визвольного повстання 1863–1864 років проти панування Російської імперії. Разом з поляками у повстанні взяли участь литовці, білоруси й українці. Це було найбільше польське повстання, що знайшло підтримку міжнародної громадської думки.

Причиною повстання стало прагнення частини польського суспільства здобути національну незалежність і відновити державність. Піднесенню польського національного руху сприяли успіхи у визволенні та об'єднанні Італії, зростання демократичних сил у європейських країнах, утворення та діяльність таємних радикально-демократичних організацій у Росії.

Читайте також

Мешканці Кам'янки-Струмилівської на ретрофото
Львів’янин власноруч зібрав раритетний Ford 1912 року (Відео)
Як львів'яни відпочивали у відкритому басейні 90 років тому (Фото)

Воно носило характер партизанської війни, під час якої відбулося близько 1200 битв і сутичок. Скінчилося поразкою повстанців, які були страчені, репресовані, засуджені та заслані до Сибіру.

Колекція світлин є однією із найдавніших в історії фотографії Польщі та України. Для Львівщини цінність становить одна із світлин, на якій зображений старший чоловік в сукмані (типовий чоловічий одяг), підперезаний широким шкіряним поясом.

Як виявилось на раритетному фото зображений уродженець міста Самбора, яке лежить на лівому березі Дністра (через місто також протікає невелика річка Млинівка). Місто розташоване на перехресті автодоріг Львів — Ужгород і Дрогобич — Перемишль. Самбір також є одним із культурних, туристичних і військових центрів Львівщини, і п'ятим за населенням містом у Львівській області

Ім’я уродженця Львівщини, який зображений на фото – Вавринець Окрайчи, він був обраний війтом Пєскової Скали (місто в Польщі). Під час розгортання повстання 1863 року він став на сторону повстанців й підтримував їх, саме тому його світлина потрапили в альбом, який був представлений краківським історичним музеєм вище. Дане зібрання відноситься до найстаріших світлин, що були зроблені на території Польщі.

null

Джерело фото: http://www.mhk.pl/


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews