У Львові потребуючим безкоштовно ставлять кардіостимулятори

Медики просять зголошуватися потребуючих.

26.10.2017 22:27   Джерело: Zaxid.net
Опубліковано : Патрік Скеля

На початку жовтня Львівський обласний кардіологічний центр отримав від МОЗ 98 одно- і двокамерних електрокардіостимулятори, які конче потрібні пацієнтам з брадиаритміями (сповільненою роботою) серця. Майже рік пацієнти були змушені купувати кардіостимулятори власним коштом, бо їх просто не було. Тепер кардіостимулятори надають безкоштовно. У жовтні цією можливістю вже скористалося 28 пацієнтів з різних районів області, пише - Zaxid.net.

Читайте також

Наталія Ван Доеверен перевелася на посаду начмеда Шпиталю ім. Митрополита А. Шептицького
Чому профільна комісія обласної ради не хоче звіту керівника системи екстреної медицини Львівської області?
Колектив системи екстреної медичної допомоги Львівщини незадоволений своїм керівником

На ці електрокардіостимулятори у Центрі очікували ще у 2016 році, але надійшли вони лише у жовтні 2017 року. У грудні, за словами кардіохірургів, мають надійти ті, які замовляли на початок 2017 року, а в березні 2018 року – ті, що замовляли на друге півріччя 2017 року. Далі мали б находити без затримок (так обіцяють в МОЗ) відповідно до замовлень.

«Дуже важливо донести до людей, особливо мешканців сіл, районів інформацію про те, що штучні водії ритму серця зараз у Центрі є і надають їх абсолютно безкоштовно. Нерідко хворі, які потребують допомоги, не йдуть на консультацію до кардіологів лише через те, що їх лякає вартість цих пристроїв», - каже Остап Герета, завідувач відділення електрофізіологічних досліджень серця Центру.

Електрокардіостимулятор (штучний водій ритму серця) – це пристрій, який допомагає зберегти життя і поліпшити його якість хворим, що страждають від різного роду аритмій, коли серце б’ється з меншою частотою, ніж потрібно або взагалі перестає битися на 3,5-10 секунд. Є великий ризик того, що в якийсь момент воно може не «завестися».

Операції зі встановлення електрокардіостимулятора роблять під місцевим знечуленням. Пацієнт при свідомості і може розмовляти з кардіохірургом. В підключичній ділянці кардіохірурги роблять розтин (до 5 см), щоб помістився невеличкий стимулятор. І через вену в серце заводять два електроди (якщо двокамерний стимулятор) чи один ( якщо однокамерний) і підключають до стимулятора. Якщо пацієнт середньої тілобудови чи трохи повнуватий, то його зовсім не видно.

Електрокардіостимулятор не працює постійно, а в режимі очікування. Коли серцебиття на якусь мить секунди зупиняється, він миттєво включається і не дозволяє йому зупинитися, стимулює його, і як тільки серце запрацює, стимулятор вимикається.

З електрокардіостимуляторами пацієнти можуть спокійно жити 8-12 років. Найбільший термін у практиці львівських кардіохірургів – майже 20 років. При потребі, їх можна замінити. У Центрі їх встановлюють приблизно 300 на рік. Такої допомоги для серця потребують люди різного віку. Днями електрокардіостимулятор встановлювали 87-річній бабусі і 38-річному чоловікові. Бувають випадки, що їх встановлють і немовлятам.

«Електрокардіостимулятори, що надійшли, дуже хорошої якості. Вони бельгійського виробництва , виготовлені за ліценцією США. Середня вартість однокамерного водія ритму – від 20 до 35 тис. грн, а двокамерного – від 35 до 70 тис. грн. Пацієнтам, ще раз підкреслюю, їх надають безкоштовно», - каже Остап Герета.

У кардіоцентрі пацієнтам зі складною патологією серця встановлюють і трикамерні електростимулятори, кардіовертеридефібрилятори (в тому числі трикамерні), вартість яких становить від 105 до 250 тис. грн. Але ними держава наразі не забезпечує (їх пацієнти купують самі), хоч обіцяє в майбутньому закуповувати їх за бюджетні кошти.

Кому терміново потрібна консультація кардіолога? Передусім тим, у кого знижене серцебиття, запаморочення, часто поєднане з високим тиском, який не піддається корекції.

«Нині навіть у селах люди мають тискоміри, які показують частоту серцевих скорочень. Нормальна робота серця – 60-80 ударів на хвилину в спокої. Коли менше 60 ударів і більше 80 ударів, треба йти на консультацію до кардіолога чи аритмолога. Якщо частота менше 60 ударів (55-50), відкладати візит не варто, а якщо менше 45 ударів, то до лікаря треба вже бігти, але не самому. Таку людину треба обов’язково супроводжувати. І що швидше він отримає кваліфіковану допомогу, то менше ризику втратити життя», - каже Остап Герета.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Zaxid.net