На Львівщині перепоховали останки німецьких солдатів

На території кладовища у с. Потелич уже захоронені кістки 15 тис. вояків Вермахту

31.10.2017 20:29   Джерело: Zaxid.net
Опубліковано : Патрік Скеля

Паперові контейнери з останками німецьких солдатів біля блоку №17 військового цвинтаря у селі Потелич, що на Жовківщині, розвантажували з самого ранку, 31 жовтня. У кожному такому – кістки одного солдата, загорнені в мішечок. За ними визначали рік, зріст та поранення вояка. Проте бувало, що під час розкопок натрапляли на особисті речі вояків, пише - Zaxid.net.

«Наприклад, якщо людина курила, то ми віднаходили його люльку. Серед інших речей, які розкопували, – годинник, портмоне, фотографії жінки, дітей, дівчини. Одного разу навіть знайшли золотий перстень із каменем, на якому було вигравірувано ім'я коханої бійця та дата», – розповів спеціаліст із перепоховання Мирон Старко.

Такі знахідки загиблого солдата повертають його рідним, якщо їх вдається відшукати. А щоб ідентифікувати самого військового, розшукують іменний жетон із вибитим особистим номером, групою крові та підрозділом, в якому служив солдат.

«Якщо ми натрапили на жетон, то можемо бути впевнені в тому, що солдата ексгумують, і в подальшому ми зможемо визначити, звідки він родом і хто його сім'я», – зазначив ексгуматор Микола Паславський.

Німецький військовий цвинтар у селі Потелич – один із п'яти в Україні, де ховають солдатів Вермахту. Його територія розрахована на перепоховання 25 тис. бійців. Заповнити усі блоки мають через три роки.

«На сьогодні орієнтовно 5 тис. солдатів ще не ексгумовані. Згідно з проектом, на кладовищі передбачили 20 блоків. Зараз захоронені майже всі, крім №17 та №6», – пояснив представник Німецької спілки по догляду за похованнями Володимир Мотика.

Зараз на військовому цвинтарі у Потеличі перепоховані 15 тис. німецьких солдатів. Їхні рештки відшукали на території Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської та Хмельницької областей.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Zaxid.net