Львів два роки добивався дозволу на реставрацію храму св. Параскеви П’ятниці

23.11.2017 12:28   Джерело: ZIK
Опубліковано : Патрік Скеля

Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради з жовтня 2015 року намагалась отримати дозвіл на проведення реставраційний робіт церкви святої Параскеви П’ятниці, що на вул. Б. Хмельницького, 77. Однак усі необхідні погодження отримала аж у 2017 році.

Читайте також

На Львівщині відремонтують чотири старовинні церкви
У Львові відзначили Свято вулиці Віри, Надії, Любові
У Львові реставрують ще один храм

Про це йшлося вчора, 22 листопада, у Львові під час обговорення на тему «Охорона культурної спадщини в містах», пише - ZIK.

Як зазначив представник управління історичного середовища Павло Богайчик, щоб отримати дозвіл на початок реставрації, потрібно чотири місяці. Але це ідеальний варіант.

На практиці усі погодження тривають набагато довше. Як приклад, чиновник навів ситуацію, що склалася із церквою святої Параскеви П’ятниці. Управління ще у жовтні 2015 року подало документи у Мінкультури для погодження, однак там йому відмовили, заявивши, що у реєстрі за 60-ті рр. ХХ ст. згадується не церква святої Параскеви П’ятниці, а Параскевська церква. Відповідно документи повернули на доопрацювання. Яке ж було здивування у працівників міського управління, коли вони після кількох місяців очікування отримали погодження для реставрації храму святої Параскеви П’ятниці, а не Параскевської церкви.

«Ми просто втратили купу часу», – наголосив чиновник ЛМР.

Він додав, для початку робіт потрібно було отримати ще й погодження у ДАБІ та провести тендер. Однак через затримку у Мінкультури довелося переглянути проектно-кошторисну документацію. У результаті погодження на початок будівництва міська рада Львова отримала через два роки – у 2017 році.

Він озвучив пропозиції управління до Мінкультури. Зокрема, йшлося про спрощення процедури отримання погоджень та дозволів на виконання реставраційних робіт, скасувавши дозволи від Мінкультури; надаючи погодження проектної документації лише на пам’ятки національного значення в максимально короткі терміни; надаючи місцевій інспекції архбудконтролю повноваження видавати дозволи на виконання реставраційних робітна пам’ятки місцевого значення; дозволивши проводити невідкладні протиаварійні роботи без отримання дозволів на підставі погоджень органів охорони культурної спадщини на місцях.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ZIK