Львівщина з тріском провалила державну програму «Доступні ліки»

09.01.2018 10:23   Джерело: Експрес
Опубліковано : Патрік Скеля

Більш як 50 відсотків усіх коштів, які уряд виділив Львівській області на відшкодування за медпрепарати, повертають у держбюджет. А це - 24 мільйони гривень наших із вами грошей, які були спеціально виділені для безплатного лікування найпоширеніших в Україні хвороб, пише - Експрес.

Читайте також

На програму "Доступні ліки" на Львівщині виділили 45 мільйонів

Звітуючи про свою роботу цього року, голова облдержадміністрації Олег Синютка заявив: «2017-й - рік розвитку для Львівської області». Це - чудово! Оплески! От тільки не все так гарно, як сказано.   Виявляється, цього року Львівщина провалила таку важливу і потрібну для людей державну програму, як «Доступні ліки». Не виконали її в жодному місті, у жодному районі. Не змогли освоїти половини виділених на ліки коштів. Чому? У нас уже ніхто не хворіє на серце?  Одужали хворі на діабет? Зцілилися від бронхіальної астми?   «На жаль, жодне місто та жоден із районів області не виконав цієї програми. Відтак фінанси буде повернуто в держбюджет», - каже керівниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак.  

Загалом на «Доступні ліки» держава виділила Львівщині майже 45 мільйонів гривень. 24 мільйони залишилися неосвоєними.   «Причина в тому, що не всі аптеки взяли участь у програмі. Не всі медпрепарати, якими люди звикли користувалися, були в цій програмі. Але головне - сімейні лікарі недостатньо працювали з тими пацієнтами, які потребують таких ліків, - каже далі Ірина Микичак. - Люди мало знали про те, що за спеціальним рецептом можна придбати ліки зі знижкою чи взагалі - безплатно».  

А тимчасом як львівські лікарі проігнорували можливість виписувати своїм пацієнтам безплатні медпрепарати для лікування серцево-судинних хвороб, діабету ІІ типу та бронхіальної астми, Міністерство охорони здоров'я додало ще кілька груп препаратів до переліку таких, які можна отримати безплатно.  

Оля ПІЛІЩУК, Експрес 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Експрес